22. aprila obeležujemo Dan Zemlje. Tega smo se spomnili tudi na OŠ Koroška Bela. V drugi polovici aprila smo dve šolski uri posvetili okoljevarstveni problematiki. Sodelovali so vsi učenci od 1. do 9. razreda. Z vsakim razredom smo najprej eno uro proučevali globalno onesnaževanje, se pogovarjali o pomenu varovanja okolja, se čudili največjim smetiščem na planetu in ugotavljali v kako čistem okolju živimo pri nas. Naslednjo uro smo prešli od besed k dejanjem.
Fantje iz 6. do 9. razredov so uredili najstarejši del šole. Reciklirali so papir, kovine in uredili zbirko starih učil.
Učenci od 1. do 5. razreda so čistili bližnjo okolico šole, učenke od 6. do 9. razreda pa Javornik in preostali del Koroške Bele (Kres, Trnce, Zagrabn …).
Tudi učenci na podružnični šoli na Blejski Dobravi so bili aktivni. Očistili so otroško in šolsko igrišče ter bližnjo okolico šole do vaškega jedra.
Ob vrnitvi v šolo so se učenci čudili, koliko smeti so našli ob poteh, po katerih hodijo vsak dan, in se jim zdijo čiste. Že med potjo pa so se ob pobiranju odpadkov iz živih mej in vsemogočih kotičkov zgražali nad ljudmi, ki smetijo vsepovsod. Rokavice in vreče za smeti so nam priskrbeli na Krajevnih skupnostih Javornik – Koroška Bela in Blejska Dobrava, za kar se jim ob tej priložnosti najlepše zahvaljujemo.
Od marsikaterega krajana, ki smo ga srečali, smo slišali vzpodbudne besede. Upamo, da bodo učenci s svojim ravnanjem zgled tistim, ki se še ne zavedajo, da se skrb za čisto okolje začne pri prav vsakem izmed nas.

 

 

 

Dostopnost