ZOMMER, Yuval: MOJA VELIKA KNJIGA O ŽUŽELKAH

Postavitev: 59 živalstvo 

Moja velika knjiga o žuželkah, prvi del, je trda knjiga za otroke od 3. leta dalje. Uči jih veselih besed s pomočjo krasnih žuželk. V knjigi so lepe risbe, zanimivi podatki in zgodbe, ki so zelo zanimive za otroke. Otroci bodo uživali v spoznavanju različnih vrst žuželk in okolju, ki ga nastanjeni. Knjiga bo beseda od besede vodila otroke skozi svet čudovitih žuželk. Otroke bo navdušila ta mogočna knjiga o žuželkah!

DAVIS, Jim: GARFIELD NA DIETI

Postavitev: 76 strip

Garfield se je zredil čez vse razumne meje. Nujno mora shujšati! Toda, kako hudo je, če je vsega dobrega vajen maček na dieti? Strašno hudo! Tehtnica ga ne mara, težnost je močnejša sila od želje po telovadbi, pa še Jon se je zarotil proti njemu in mu pripravlja samo še dietne obroke. Nobene lazanje, šmrc!

RUSSEL, Rachel Renée: ZGODBE NE RAVNO SREČNE ZAPELJIVKE

Postavitev: pionirji

Kot bi bila princeska v SVOJI LASTNI pravljici. In Brandon je bil moj očarljivi princ in zelo kul prijatelj. Končno sem doživela svoj srečni konec pravljice in hotela sem, da bi trajal večno. Nenadoma sem se spomnila, da se pravljice, ki jih imam najraje, končajo tako, da se princ in princeska POLJUBITA!! Zato sem se med najinim zadnjim plesom seveda TOTALNO PRESTRAŠILA. Ne boste uganili, kaj se je zgodilo! OMB! Bila sem tako živčna, da sem mislila, da se bom polulala v hlače. Kar, mimogrede, ne bi bilo prvič in zagotovo NE zadnjič!

MURMANN, Amelie: SRCE NA KLIK

Postavitev: mladina 

Caro želi uspešno končati šolo, saj se zaveda, kako pomembno je to za prihodnost. Njena prijateljica Mariella pa se ne ozira kaj dosti na dobre ocene, preizkusiti želi srečo na YouTube sceni in njena najboljša prijateljica bi ji morala biti pri tem v oporo.

Mariella kmalu res dobi priložnost, ko jo na kasting povabi znani YouTuber Mark. Caro jo nerada spremi na dogodek, a ko tam spozna znanega YouTuberja Felixa, se med njima začne razvijati iskrena in zabavna mladostna ljubezen. Čeprav lahko berljiva in živahna je to še vedno zgodba z globino!

Zgodba, ki prikaže svetle in temne plati multimedijskega vsakdana in odpira zanimive vpoglede v svet YouTuberjev ter posreduje dobro sporočilo o aktualnih temah, kot sta “prva ljubezen” ali “pritisk uspeha”.

FEIBEL, Thomas: VSE VEM O TEBI

Postavitev: mladina

Nina je obupana. Po neki zabavi neprestano dobiva sporočila z neznane telefonske številke. Pošta ji dostavlja pakete in stvari, ki jih ni nikoli naročila. Nekdo pod njenim imenom vdre v šolski računalniški sistem. In potem pred njenimi vrati celo stoji policija!

Se ji želi maščevati njen nekdanji fant, na katerega jo vežejo vse prej kot prijetni spomini?

Na srečo na zabavi spozna Bena. On ji prisluhne in ji poskuša pomagati. Toda ali mu lahko resnično zaupa?

Avtor zelo avtentično prikaže, kako Nina vedno bolj izgublja nadzor nad svojim življenjem in svojo identiteto, tako da ne ve več, komu lahko dejansko sploh še zaupa.

Sporočila neznanega pošiljatelja dajo zelo dobro slutiti, kako je, če te nekdo neprestano opazuje.

Roman, ki ti da številne oporne točke, kako se zavarovati v svetu računalniške tehnologije in družbenih omrežij.

KINNEY, Jeff: KOLO SREČE

Postavitev: pionirji 

Grega Tepež nima in nima sreče. Njegov najboljši prijatelj Nejc Svetek ga je odpikal kot smet, pridobivanje novih prijateljev v višjih letnikih osnovne šole pa je precej težka naloga. Da bi obrnil kolo sreče, Grega sklene, da bo sprejemanje svojih odločitev predal v roke naključju. Mu bo tveganje prineslo srečo, ali pa je Gregu usojeno, da bo njegovo življenje le še ena turobna zgodba?

MAV Hrovat, Nina : ODPREJO SE VRATA

Postavitev: mladina

Ana je svetovalna delavka z običajnim, srečnim družinskim življenjem, ki ga kalijo kvečjemu drobni prepiri z možem in kronične težave z želodcem. Te težave in z njimi povezani obiski pri zdravniku Ano nenehno vračajo v njeno otroštvo, v dni, ki jih je preživela na otroški onkološki kliniki, in k prijatelju Nejcu, ki se je pozneje izgubil v mamilih, zaradi česar Ano še danes razjeda občutek krivde. Medtem, ko se ukvarja predvsem s sabo, s svojo krivdo in svojimi strahovi, spregleda, da v njeni lastni družini ni vse v redu.

Odprejo se vrata bi lahko označili za transgeneracijski roman, primeren za starejše mladostnike in odrasle. V njem se prepletata dve pripovedni liniji, ki ju spremljamo skozi oči protagonistke – ena sega v njeno mladost, druga v sedanjost, ko jo spremljamo kot poročeno žensk in mati dveh otrok. Povezuje ju občutek krivde, ki ga v pripovedovalki vzbujajo spomini na mladostnega prijatelja Nejca. Tekoča, berljiva, duhovita, svetla in optimistična pripoved odpira teme, s katerimi se srečuje sleherni med nami: družinski odnosi, odraščanje, strah, prijateljstvo, zasvojenost.

SCIAPECONI, Ivan: ŠTIRIDESET UNIFORM IN EN GUMB

Postavitev: mladina

Poletje 1942. Štirideset judovskih otrok izstopi na postaji Nonantola v pokrajini Modena. Iz nacistične Nemčije so pobegnili zahvaljujoč organizaciji Reche Freier in s spremljevalci poskušajo priti v Palestino, vendar so prisiljeni nenehno spreminjati smer: najprej potujejo na Hrvaško, nato  v Slovenijo, nazadnje v Italijo.

V Nonantoli so nastanjeni v Vili Emma, ki je le streljaj od mesta. Med njimi je tudi Natan, ki ga še vedno preganjajo spomini na očeta, ki so ga ponoči odpeljali, ter na slovo od matere in mlajšega brata. Vendar v Vili Emma ni rumenih zvezd, ki bi si jih morali pripeti na plašče, ni getov, ni nočnih racij. Zdi se, da je to popolnoma nov svet, v katerem vsak prebivalec vasi prispeva svoj delež. Ko pa 8. septembra 1943 v Nonantoli začnejo taboriti nacistične čete, morajo za otroke iz Vile Emma organizirati nov pobeg. Vendar tokrat niso sami, saj jim ob strani stoji cela vas.

Presenetljiva in resnična zgodba. Žarek upanja v grozotah holokavsta in štirideset otrok, ki se jim je po več zapletih le uspelo rešiti. Ta knjiga je namenjena njim, rešenim in rešiteljem, da ne bodo nikoli pozabljeni, saj nas normalnost njihovega junaštva še danes vznemirja in izziva, da se ne prepustimo lagodnim strahovom in brezbrižnosti.

GEROKOSTA, Evi: NA JEŽKA

Postavitev: cicibani

Čevlji vseh vrst paradirajo po ulicah, toda deček še vedno nosi le tiste na ježka. S težavo si zavezuje vezalke in nič ni – ali se ne zdi – enostavno. Včasih začuti vozel v želodcu, spet drugič pa je njegovo srce zavezano na pentljo.

Vse dokler nekega dne deček ne spozna, kaj pomenijo njegova čustva. In nevidna roka razveže vozle in pentlje, ki so se ugnezdili v njem.

Zdi se, da v dečkovem življenju nič ni enostavno: pogled ima venomer uprt navzdol in še vedno nosi čevlje na ježka. Še več, v dečkovem srcu je pentlja, ki je nikakor ne more razvezati. Slikanica, ki govori o težavah odraščanja ter sprejemanju lastnih čustev in soočanju z njimi, bo zagotovo nagovorila mlade bralce.

ONICHIMOWSKA, Anna: GOSPOD HRUŠKA IN JADRNICA

Postavitev: cicibani

Gospod Hruška je bil velik zbiratelj. V svoji veliki hiši in na vrtu je nakopičil kup stvari, preproge, vaze, skodelice, oblačila, celo avtomobile in ladje, potem pa je nekega dne zmanjkalo prostora za njega samega. Odločil se je, da bo nekaj stvari odnesel na jadrnico, ki je samevala na njegovem vrtu.

Toda utrgala se je nevihta, bližnji potočki so narasli v reke in pognali jadrnico v neznano. Z njo pa tudi gospoda Hruško. Kaj bo zdaj z njim in z njegovim imetjem?

DE BEL, Maude: PREDSTAVA

Postavitev: cicibani

V razredu je zelo živahno – kmalu bo prišel dan, ko bodo učenci stali na odru v soju žarometov. Žan v svoji sobi vse večere pridno vadi in ponavlja. Pripravljen je!

Ampak kaj, če se zmoti? Kaj, če pozabi svoj kostum ali če pade? Ali pa … če njegova vloga ni dovolj pomembna?

COUDERT, Sonia: PA KAJ?

Postavitev: cicibani

Na šolskem igrišču Boris s svojim vedenjem terorizira vse prisotne. Vsako jutro se znese nad drugim učencem. In nihče se mu ne upa postaviti po robu, dokler nekega dne na šolo ne pride nova učenka. Na Borisove neprijazne pripombe ima Pavla samo en odgovor: Pa kaj ?

CODERT, Sonia: DAN ZA DA

Postavitev: cicibani 

Danes je dan za da! Mama bo danes na vsa vprašanja, ki ji jih bosta zastavila Tim in Klara, odgovorila z da. Bomboni za zajtrk, drsanje v kopalnici in skakanje po postelji – otrokoma zamisli ne manjka. Vendar pa na koncu tudi sama spoznata, da ima mama tedaj, ko jima reče ne, za to tudi dober razlog.

KOSTURANOV, Vane: DEKLICA IN MEDVEDEK

Postavitev: cicibani 

Deklica in medvedek nas vabita na posebno pustolovščino. Skupaj potujeta skozi letne čase in odkrivata nove stvari, lovita veter v lase in se igrata skrivalnice s soncem, osvajata najvišje vrhove in se potapljata v morju, vse dokler nekega dne …

KEKÄLÄINEN, Saara: O KRALJIČNI, KI JO JE POPIHALA

Postavitev: cicibani 

Slikanica s pridihom humorja, ki postavlja kraljične na pravo mesto! Leona je mlada kraljična, ki potem ko izve, kakšna usoda jo čaka – njena poroka s kraljevičem naj bi rešila kraljestvo – pobegne z gradu.

Na svojem begu Leona skače iz ene pravljice v drugo. Nobena vloga, ki ji je ponujena, ji ni pogodu, zato kar naprej odhaja novim pustolovščinam naproti.

Poleg premetene Leone v knjigi srečamo še številne druge like: Svantevida, ki se iz ene živali spremeni v drugo, kraljeviča, ki obožuje steklene čeveljce, vsiljivo in užaljeno zrcalo ter snubca Samuela Slaniškega in njegovega konja Liska.

APPEL, Federico: KAJ BO ZAKUHAL KROKODIL?

Postavitev: cicibani

Praznovanje pri zakoncih Finkel; tu so pomembni gostje, dragocen nakit, čistokrvni psi. In zelo posebna torta.

Ampak na zabavo se je prikradel krokodil, skrivnosti tat, ki ga ni še nihče zasačil. Dobro napnite oči!

VIDMAR, Janja: KOLIKO ŠE?

Postavitev: mladina

Sošolki Iza in Lucija sta kot noč in dan in vsekakor ne razmišljata o skupnem preživljanju prostega časa. Toda prav to ju doleti. Po spletu okoliščin, ki vključujejo pretep, v družbi sošolca Ognjena in še nekaj naravi naklonjenih mulcev končata na večdnevnem pohodu čez otok Krk. Kako se bo to izšlo? In, ne nazadnje – koliko še?

Dinamičen popotniški roman najstnike od šolskih in zasebnih problemov odpelje v divjo, neokrnjeno naravo, jih obuje v gojzarje in postavi pred čisto nove, nevarne izzive.

STROUD, Jonathan: KRIČEČE STOPNIŠČE

Postavitev: cicibani

Spremljamo vzporedni svet, v katerem se pojavi epidemija duhov. Nemirni duhovi umrlih se pojavljajo ponoči, njihov dotik je smrtonosen, vidijo ali slišijo pa jih lahko le otroci, ki so zato v prvih vojnih vrstah. Takšni so tudi Anthony Lockwood, Lucy Carlyle in George Cubbins, agenti najmanjše londonske agencije za boj z duhovi, edine, ki deluje brez odraslih nadzornikov. 

Prva knjiga v seriji, ki so jo mednarodni kritiki opisali kot briljantno zmes detektivskega romana in strašljive zgodbe. Napeta pripoved, polna duhov in domišljenega Stroudovega humorja.

GOMBOC, Mateja: VSE ŽIVALI DRUŽINE CMOK

Postavitev: cicibani

Pija s staršema in dvema sestrama živi v bloku sredi mesta. Strašno si želi imeti kakšno žival, a mama pravi, da to ni mogoče. Nato pa jo naključja pripeljejo najprej do živali, ki so pri njih samo začasno, nato pa tudi do takšnih, ki jih obdržijo. Celo mama se omehča, oče pa itak ni imel nikoli zares nič proti. Prav kmalu družina Cmok šteje toliko človeških in živalskih družinskih članov, da bi jim prav prišla selitev v hišo!

Prijazna, vedra, pisana ilustrirana knjiga bo gotovo nagovorila vse mlade ljubitelje živali. Avtorica s hudomušno pripovedjo o deklici, ki si nadvse želi hišnega ljubljenčka sporoča, da je treba biti vztrajen, včasih pa ti na pomoč lahko priskoči tudi kakšno naključje. Knjiga je razdeljena na deset poglavij oz. deset zgodb iz Pijinega življenja v krogu družine in šole, v katerem se pojavlja vse več živali, ki seveda poskrbijo za številne prigode in tudi kašno nezgodo in naredijo življenje in branje dinamično.

Dostopnost