ZOMMER, Yuval: MOJA VELIKA KNJIGA O ŽUŽELKAH

Postavitev: 59 živalstvo 

Moja velika knjiga o žuželkah, prvi del, je trda knjiga za otroke od 3. leta dalje. Uči jih veselih besed s pomočjo krasnih žuželk. V knjigi so lepe risbe, zanimivi podatki in zgodbe, ki so zelo zanimive za otroke. Otroci bodo uživali v spoznavanju različnih vrst žuželk in okolju, ki ga nastanjeni. Knjiga bo beseda od besede vodila otroke skozi svet čudovitih žuželk. Otroke bo navdušila ta mogočna knjiga o žuželkah!

DAVIS, Jim: GARFIELD NA DIETI

Postavitev: 76 strip

Garfield se je zredil čez vse razumne meje. Nujno mora shujšati! Toda, kako hudo je, če je vsega dobrega vajen maček na dieti? Strašno hudo! Tehtnica ga ne mara, težnost je močnejša sila od želje po telovadbi, pa še Jon se je zarotil proti njemu in mu pripravlja samo še dietne obroke. Nobene lazanje, šmrc!

RUSSEL, Rachel Renée: ZGODBE NE RAVNO SREČNE ZAPELJIVKE

Postavitev: pionirji

Kot bi bila princeska v SVOJI LASTNI pravljici. In Brandon je bil moj očarljivi princ in zelo kul prijatelj. Končno sem doživela svoj srečni konec pravljice in hotela sem, da bi trajal večno. Nenadoma sem se spomnila, da se pravljice, ki jih imam najraje, končajo tako, da se princ in princeska POLJUBITA!! Zato sem se med najinim zadnjim plesom seveda TOTALNO PRESTRAŠILA. Ne boste uganili, kaj se je zgodilo! OMB! Bila sem tako živčna, da sem mislila, da se bom polulala v hlače. Kar, mimogrede, ne bi bilo prvič in zagotovo NE zadnjič!

MURMANN, Amelie: SRCE NA KLIK

Postavitev: mladina 

Caro želi uspešno končati šolo, saj se zaveda, kako pomembno je to za prihodnost. Njena prijateljica Mariella pa se ne ozira kaj dosti na dobre ocene, preizkusiti želi srečo na YouTube sceni in njena najboljša prijateljica bi ji morala biti pri tem v oporo.

Mariella kmalu res dobi priložnost, ko jo na kasting povabi znani YouTuber Mark. Caro jo nerada spremi na dogodek, a ko tam spozna znanega YouTuberja Felixa, se med njima začne razvijati iskrena in zabavna mladostna ljubezen. Čeprav lahko berljiva in živahna je to še vedno zgodba z globino!

Zgodba, ki prikaže svetle in temne plati multimedijskega vsakdana in odpira zanimive vpoglede v svet YouTuberjev ter posreduje dobro sporočilo o aktualnih temah, kot sta “prva ljubezen” ali “pritisk uspeha”.

FEIBEL, Thomas: VSE VEM O TEBI

Postavitev: mladina

Nina je obupana. Po neki zabavi neprestano dobiva sporočila z neznane telefonske številke. Pošta ji dostavlja pakete in stvari, ki jih ni nikoli naročila. Nekdo pod njenim imenom vdre v šolski računalniški sistem. In potem pred njenimi vrati celo stoji policija!

Se ji želi maščevati njen nekdanji fant, na katerega jo vežejo vse prej kot prijetni spomini?

Na srečo na zabavi spozna Bena. On ji prisluhne in ji poskuša pomagati. Toda ali mu lahko resnično zaupa?

Avtor zelo avtentično prikaže, kako Nina vedno bolj izgublja nadzor nad svojim življenjem in svojo identiteto, tako da ne ve več, komu lahko dejansko sploh še zaupa.

Sporočila neznanega pošiljatelja dajo zelo dobro slutiti, kako je, če te nekdo neprestano opazuje.

Roman, ki ti da številne oporne točke, kako se zavarovati v svetu računalniške tehnologije in družbenih omrežij.

KINNEY, Jeff: KOLO SREČE

Postavitev: pionirji 

Grega Tepež nima in nima sreče. Njegov najboljši prijatelj Nejc Svetek ga je odpikal kot smet, pridobivanje novih prijateljev v višjih letnikih osnovne šole pa je precej težka naloga. Da bi obrnil kolo sreče, Grega sklene, da bo sprejemanje svojih odločitev predal v roke naključju. Mu bo tveganje prineslo srečo, ali pa je Gregu usojeno, da bo njegovo življenje le še ena turobna zgodba?

MAV Hrovat, Nina : ODPREJO SE VRATA

Postavitev: mladina

Ana je svetovalna delavka z običajnim, srečnim družinskim življenjem, ki ga kalijo kvečjemu drobni prepiri z možem in kronične težave z želodcem. Te težave in z njimi povezani obiski pri zdravniku Ano nenehno vračajo v njeno otroštvo, v dni, ki jih je preživela na otroški onkološki kliniki, in k prijatelju Nejcu, ki se je pozneje izgubil v mamilih, zaradi česar Ano še danes razjeda občutek krivde. Medtem, ko se ukvarja predvsem s sabo, s svojo krivdo in svojimi strahovi, spregleda, da v njeni lastni družini ni vse v redu.

Odprejo se vrata bi lahko označili za transgeneracijski roman, primeren za starejše mladostnike in odrasle. V njem se prepletata dve pripovedni liniji, ki ju spremljamo skozi oči protagonistke – ena sega v njeno mladost, druga v sedanjost, ko jo spremljamo kot poročeno žensk in mati dveh otrok. Povezuje ju občutek krivde, ki ga v pripovedovalki vzbujajo spomini na mladostnega prijatelja Nejca. Tekoča, berljiva, duhovita, svetla in optimistična pripoved odpira teme, s katerimi se srečuje sleherni med nami: družinski odnosi, odraščanje, strah, prijateljstvo, zasvojenost.

SCIAPECONI, Ivan: ŠTIRIDESET UNIFORM IN EN GUMB

Postavitev: mladina

Poletje 1942. Štirideset judovskih otrok izstopi na postaji Nonantola v pokrajini Modena. Iz nacistične Nemčije so pobegnili zahvaljujoč organizaciji Reche Freier in s spremljevalci poskušajo priti v Palestino, vendar so prisiljeni nenehno spreminjati smer: najprej potujejo na Hrvaško, nato  v Slovenijo, nazadnje v Italijo.

V Nonantoli so nastanjeni v Vili Emma, ki je le streljaj od mesta. Med njimi je tudi Natan, ki ga še vedno preganjajo spomini na očeta, ki so ga ponoči odpeljali, ter na slovo od matere in mlajšega brata. Vendar v Vili Emma ni rumenih zvezd, ki bi si jih morali pripeti na plašče, ni getov, ni nočnih racij. Zdi se, da je to popolnoma nov svet, v katerem vsak prebivalec vasi prispeva svoj delež. Ko pa 8. septembra 1943 v Nonantoli začnejo taboriti nacistične čete, morajo za otroke iz Vile Emma organizirati nov pobeg. Vendar tokrat niso sami, saj jim ob strani stoji cela vas.

Presenetljiva in resnična zgodba. Žarek upanja v grozotah holokavsta in štirideset otrok, ki se jim je po več zapletih le uspelo rešiti. Ta knjiga je namenjena njim, rešenim in rešiteljem, da ne bodo nikoli pozabljeni, saj nas normalnost njihovega junaštva še danes vznemirja in izziva, da se ne prepustimo lagodnim strahovom in brezbrižnosti.

Dostopnost