NESBØ, Jo: PRDOPRAŠEK DOKTORJA PROKTORJA

Postavitev: pionirji 

Doctor Proctor nadgrajuje svoj izum praška, s katerim prdiš brez vonja. Ustvari »Prdoprašek«, prašek, zaradi katerega uporabnik prdi tako močno, da odleti v vesolje. Skupaj raziskujejo njegove učinke in možnosti uporabe, ampak kmalu se znajdejo pred veliko nevarnostjo in zabavna dogodivščina se spremeni v napeto pustolovščino, polno nenavadnih preobratov.

NESBØ, Jo: ČASOVNA KAD DOKTORJA PROKTORJA

Postavitev: pionirji 

Doktor Proktor je v Parizu in išče svojo mladostno ljubezen, življenje na Topniški pa teče dalje. Potem pa Liza in Bulle nekega dne prejmeta nenavadno razglednico. Jasno je, da je doktor Proktor v hudi godlji, in prijatelja mu brez pomisleka priskočita na pomoč, ob tem pa preizkusita enega njegovih najbolj čudovitih izumov, ki ju popelje na popotovanju po času in prostoru.

 

VALETIČ, Žiga: BITKA NA BAZENU

Postavitev: cicibani 

V tretji epizodi SuperVida se Vid s sošolci odpravi v šolo v naravi na Debeli rtič. Čeprav trenira plavanje, tokrat v bazenu ne gre vse gladko. Zasluge za to gredo sošolcu Marku, toda na zaključni tekmi se le izkaže, kdo je v vodi kot riba. Živahno in v duhu tekmovanja tudi športno napeto branje!

GELDOF, Wima: ODPOR

Postavitev: mladina 

Freddie ima štirinajst let, ko izbruhne druga svetovna vojna. Njena mama že nekaj let sprejema in skriva Jude, ki bežijo iz Hitlerjeve Nemčije. Potem ko na lastne oči vidi, kako jih potiskajo na tovornjake in odpeljejo neznano kam, se tudi Freddie pridruži odporniškemu gibanju. “Molk je zlato, govor je izdaja,” jo večkrat opomni Frans. O svojih smrtno nevarnih dejanjih proti nemškemu okupatorju ne sme povedati nikomur, niti svoji materi ne. Gre namreč za več kot samo razdeljevanje letakov ali opravljanje kurirskih storitev. Toda delo v odporu zahteva svoj davek. Komu lahko sploh še zaupa?

MITREVSKI, Ivan: VSI PRDIMO

Postavitev: velike tiskane črke 

Vsi prdimo. Otroci, odrasli, policaji, gasilci, kralji, psi, opice … Edino gospod Zadnik ni še nikoli prdnil, saj se mu zdi prdenje skrajno neokusno. Prdce zadržuje v sebi, dokler nekega dne ne zdrži več in mu uide tisoče prdcev naenkrat. Zatrese se mesto in naredi se gosta megla. Prihitijo policaji, gasilci in novinarji. »Oprostite,« reče gospod Zadnik. »Nič ne dé,« rečejo otroci. »Vsi prdimo.«

OSÉS, Beatriz: BELI KRALJ

Postavitev: pionirji 

Za ekscentričnega Erika Voglerja, ki je obseden z redom in čistočo, se velikonočne počitnice niso mogle začeti slabše: namesto pričakovanega potovanja v New York, kamor naj bi odšel s svojim očetom, je moral en teden preživeti pri babici. Občutljiv in bojazljiv Erik si niti v najhujši nočni mori ni mogel predstavljati, da bo vpleten v množične umore, ki so hudo pretresli vso Nemčijo.

GARCÍA Lorca, Federico: 12 PESMI

Postavitev: mladina 

Tokratni izbor García Lorcove poezije prinaša izbor njegovih pesmi, ki veljajo za otroške in se naslanjajo na ljudsko pesniško in glasbeno tradicijo:  Prismuknjena pesem, Kuščar joka, Seviljska·pesmica, Metulj, Tarara, Valček med vejami, Princi v igralnih kartah, Šola, Nemi otrok, Školjka, Pokrajina, Slovo.

IGERABIDE, Juan Cruz: JONA V STISKI

Postavitev: cicibani 

Jona se z mamo odpravi v slaščičarno. Zelo si želi, da bi mu mama kupila čokoladno jajce, a ne reče nič. Še dobro, da njegova roka ni tako sramežljiva in si ga vzame sama. Ji bo druga roka to dovolila?

IGERABIDE, Juan Cruz: JONA IMA VELIKO TEŽAVO

Postavitev: cicibani 

Odkar se je rodila sestrica, približno od takrat ima Jona veliko težavo. Včasih težava izgine. Jona je zaskrbljen in njegovi starši tudi. Jim bo težavo kljub premeteni čarovnici uspelo rešiti?

ATXAGA, Bernardo: XOLA MED LEVI

Postavitev: cicibani 

Xola po navdušenem pripovedovanju Grogovega prijatelja spozna leve, kralje živali. Tudi sama misli, da je lev, zato se odloči, da se bo tudi tako obnašala. Odloči se, da bo zapustila dom in svojega lastnika ter se predala dogodivščinam divje živali. Pa bo levje življenje tudi znala živeti?

VAVERDE, Mikel: NIKA VELIKANKA

Postavitev: cicibani 

Nika je najmanjša v razredu. Zato ljudje mislijo tudi, da je mlajša, kot je v resnici. In tega ji je dovolj, postati hoče večja, velika. Tudi v neki reviji je prebrala, da so samo visoke ženske lahko uspešne. O svojih skrbeh se pogovori s starši, ki ji zatrdijo, da jo imajo radi takšno, kot je. Enako pravijo tudi prijateljice. A Nika čuti drugače in ko nekega dne na tržnici najde čudežni napitek se zdi, da ji bo težavo uspelo premagati.

LANDA, Mariasun: MOJA ROKA V TVOJI

Postavitev: mladina 

Moja roka v tvoji je prvoosebna pripoved trinajstletnega Xavija o težavah s komunikacijo v sodobni družbi. Zgodbo odraščajočega mladostnika, ki ga mamina izbira novega partnerja tako preseneti, da se odloči za beg od doma, je baskovska avtorica Mariasun Landa zasnovala problemsko, a obenem tudi psihološko poglobljeno, družbeno vpeto in formalno odprto.

 

ISOL: POREDNI PETIT

Postavitev: cicibani 

Petit je deček, ki počne dobre in slabe stvari. To se mu zdi čudno in njegovi mami tudi. »Nisem v ničemer dober in sem slab v vsem?« se sprašuje Petit, ki si želi le malo miru in priročnik, ki bi mu razjasnil dvome.
Zabavna in poučna zgodba brez obsojanja, v kateri prepoznamo lastne dvome in protislovja.

PEIXOTO, José Luís: MAMA, KI JE DEŽEVALA

Postavitev: cicibani 

Glavni junak prvega mladinskega besedila zelo uveljavljenega portugalskega pisatelja Joséja Luísa Peixota je otrok dežja. A tako izvirno mamo, ki jo vsi potrebujejo, se mora naučiti deliti z drugimi.
Ta izjemno občutljiva, poetična in obenem preprosta slikanica slavi in poudarja eno najmočnejših sil v naravi: brezpogojno materinsko ljubezen.

 

CORTÉS Amunariz, Juana:  GRETA IN CIRKUS SIMBA JO-JO

Postavitev: pionirji 

Greta med šolskim odmorom nepričakovano izve, da bo morala ponavljati razred. To jo tako pretrese, da sploh ne more misliti na nič drugega. Žalostna je, a tudi zaskrbljena: le kaj bodo rekli njeni starši?
Po koncu pouka zato Greta brez cilja blodi po mestu in naleti na skrivnostni Cirkus Simba Jo-Jo, kjer si najde najbolj neverjetne prijatelje. Se ji bo z njihovo pomočjo uspelo spoprijateljiti tudi s svojim neuspehom?

HYDER, Lisa: ČE SE BO DAN KONČAL

Postavitev: cicibani 

Ne vem natančno, kako je videti meteorit. Pa tudi ne, kako je, če se končuje svet. Verjetno tega nihče ne ve. Razen dinozavrov, toda njih ne moremo vprašati. Mogoče se stemni in se nam zdi, kot da bi zaspali. Kot bi nekdo ugasnil sonce. Kot če bi se dan končal. Ampak to vedo samo dinozavri.

KIRBY, Katie: LOTTIE BROOKS BI SE NAJRAJE VDRLA V ZEMLJO

Postavitev: pionirji

Lottie Brooks je stara enajst let in tri četrt, ampak njenega življenja je že KONEC – ne samo, da mora na novo šolo brez ene same prijateljice ali pa vsaj fantastičnih, valovitih las – še MODRCA nima!

Lottie, ki se je oborožila z ABSOLUTNO SKRIVNIM ZASEBNIM DNEVNIKOM in konkretno zalogo najljubših čokoladk, čakajo pižama partiji, zacopanost, nove najboljše prijateljice in nekaj dogodkov, ob katerih bi se človek RES vdrl v zemljo.

Odraščanje je že samo po sebi težko, če pa so pred tabo tako nerodne preizkušnje, s kakršnimi se spopada Lottie, potem bi se človek res najraje kam skril. Ampak Lottie je iznajdljiva, v kaotičnih trenutkih ji pomaga odličen smisel za humor, počasi pa bo tudi sama dojela pravi pomen prijateljstva. In to ji bo zagotovo olajšalo življenje! Hudo zabavna ilustrirana zbirka, polna smešnih pripetljajev, za bralke in bralce drugega triletja!  

KARLOVŠEK, Igor: ČEZ MODRO ČRTO

Postavitev: mladina 

Urška in Tine sta nadarjena hokejista, pravkar soočena z dejstvom, da se njuna starša ločujeta. Ne samo da ne bodo več bivali pod isto streho, mama celo načrtuje selitev v oddaljen kraj. Nekam, kjer ni hokeja in seveda tudi ne prijateljev in sošolcev. Ali imata otroka lahko kaj vpliva na potek dogodkov?

KREMENŠEK Križman, Manka: NIČ VEČ KOT PREJ

Postavitev: mladina 

Roman je ganljiva pripoved o odraščanju in žalovanju. Devetošolka Lucija začne na pobudo šolske psihologinje Meri pisati dnevnik. Vanj zapisuje svoje občutke ob izgubi mlajše sestre. Ne more in ne more se izviti iz brezvoljnosti, bolečina ob spominu na sestrico jo hromi.

OGRIZEK, Maša: GOSPODIČNA Z MONSTERO

Postavitev: mladina
Dnevi osamljene gospodične Cecilije so si podobni kot jajce jajcu, dokler nekega dne ne izgubi službe socialne delavke. Ko zapusti svoje delovno mesto, s sabo vzame le svoj zvezek z zapiski in košato monstero. Na poti domov trči v Vanjo, otroka uličnega glasbenika, s katerim se kmalu spoprijateljita. Drug drugemu dobro deneta in kmalu se Cecilija ob Vanjini pomoči začenja odpirati svetu in življenju, ki naenkrat postane polno vznemirljivih reči in ljudi, Vanja pa prvič občuti dovolj varnosti in trdnosti, da ugotovi, kaj želi.

PILKEY, Dav: STRIPOVSKI KLUB MAČJEGA MULCA: POSLANSTVO

Postavitev: 76 strip 

Nina bi rada na hitro obogatela, kar povzroči nemalo razburjenja. A soočiti se mora z zavrnitvami, obenem pa z bratci in sestricami išče ravnotežje med željami in resničnimi potrebami. Spet nastane cel kup novih napetih, domiselnih in zabavnih stripov. Hura, Stripovski klub Mačjega mulca!

PILKEY, Dav: PRIGODE KAPITANA GATNIKA V BARVAH

Postavitev: 76 strip 

Četrtošolca Grega Bradač in Klemen Kočar sta razredna šaljivca. Rada uganjata potegavščine, najraje pa rišeta stripe. Skupaj sta ustvarila ne enega, ampak kar DVA največja superjunaka v zgodovini njune osnovne šole: Kapitana Gatnika in Pasjega moža!

SKUBIC, Andrej E.: LAHKO BI UMRL NA TEM KAVČU Z MANO

Postavitev: mladina 

Tomaž, Lija in Liam so tik pred koncem osnovne šole. Zdi se, da nikomur v 9. b ni prav jasno, kaj v resnici pomeni to, da odslej ne bodo več vsak dan sedeli za istimi klopmi, v istem razredu. Medtem ko Jaka odkriva, kdo sploh je, Julija, zbegana zaradi ločitve staršev, načrtuje pobeg, Tomaž pa se sooča z novimi napadi epilepsije, na šoli veselo vlada trojica nasilnežev. A nič ni črno belo. V kratkem času do konca šolskega leta se marsikaj spremeni.

WALLIAMS, David: ASTROFANT

Postavitev: pionirji 

Zgodba se začne v Ameriki v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Deklica Ruta rada pleza po drevesih, dela nered in meče kamne. Najraje pa ima vesolje. Obsedena je z njim. Cele dneve prebira stripe o invaziji vesoljcev, opreza za NLP-ji, gleda filme o napadih Marsovcev na Zemljo in skozi razmajan teleskop opazuje zvezde. Neke noči pa na nebu opazi nekaj nenavadnega – je to goreči NLP? Bo res strmoglavil na babičino koruzno polje? Čaka jo napeta in zabavna pustolovščina, o kakršni bi lahko le sanjala! Ko NLP strmoglavi na koruznem polju in Ruta priskoči na pomoč, odkrije skrivnost – in pustolovščino –, o kateri se ji ni niti sanjalo …

NANETTI, Angela: MOJ DEDEK JE BIL ČEŠNJEVO DREVO

Postavitev: pionirji 

Tonijev dedek je ob rojstvu mame zasadil češnjevo drevo. Pred nami se prebudijo podobe Tonijevega otroštva, spomini na najlepša poletja, ki jih je preživljal z nenavadnim dedkom. Koliko šelestenja listov, ptičjega petja, norčij – vse to se je zapisalo v češnjevo drevo.

 

PREGL, Slavko: O FANTU, KI JE ISKAL MUCO

Postavitev: velike tiskane črke 

Nova slikanica o Fantu Tarasu je prikupna zgodba o iskanju, izgubljanju in družinskih vezeh. 

EARLE, Phil: MILA IMA DVA DOMA

Postavitev: cicibani 

Mila ima vsega po dvoje. Dva čudovita brata, dva krasna starša,  dve nadvse ljubljeni domači živali. Po novem ima tudi dva doma: enega pri mami in drugega pri očku. 

KAY, Adam: OD UST DO ŽELODČKA IN NAPREJ

Postavitev: cicibani 

Sara, majhno koruzno zrnce, se nekega dne znajde na Filipovem kosu pice in nekaj trenutkov pozneje pristane v njegovem telesu. Pred njo je razburljiva pot skozi želodec, tanko in debelo črevo, pa vse do straniščne školjke. Sara je navdušena nad novo dogodivščino in radovedno opazuje dogajanje okoli sebe. 

PREGELJ, Sebastijan: MEDO IN PUJSI 2: Prosim in hvala

Postavitev: cicibani 

Medo je medvedek, ki hodi v šolo, rad bere in razmišlja. Najraje ima rjavo barvo, med, medenjake in kostanj. Je nekoliko počasnejši in zelo potrpežljiv. Pujsi je pujsek, ki obiskuje vrtec, je hiter in stvari pogosto naredi prej, kot o njih razmisli. Rad ima različne barve in krompir, grah in čips. Kadar je nezadovoljen grbanči rilec in kruli, včasih celo s parkljem jezno udari ob tla. 

DONALDSON, Julia: TIGRČEK TAČEK

Postavitev: cicibani

Tigrček Taček obožuje svoje življenje na ulici s svojim lastnikom, ki poje za kovance, ki jih ljudje mečejo v njegovem klobuk. Toda nekega dne se lastnik ponesreči in z muckom se ločita! Bosta Tigrček in njegov človek našla pot nazaj drug k drugemu? 

Dostopnost