SVETOVNI DAN KNJIGE

  1. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje en teden. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. To je dan, ko praznujemo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imamo radi knjige.

Avtorska pravica je pravica, ki pripada avtorju že samo s tem, da je ustvaril neko delo. Ko napiše roman, je to delo že samo po sebi varovano in ima avtor nad njim avtorsko pravico.

Avtorjevega dela ne sme uporabljati ali se pod njega podpisati nihče drug.

Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz španske pokrajine Katalonija.

Tu so leta 1926 praznovali prvi dan knjige. 23. aprila, na dan svetega Jurija, so namreč Katalonci podarjali vrtnico in knjigo skupaj z rekom Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!

S tem so mlade spodbujali k branju in pridobivanju spoštovanja do uglednih avtorjev.

Pisateljica Majda Koren pravi:

“Z branjem si bogatiš besedni zaklad. Zato se lažje izražaš, kadar si vprašan ustno ali kadar moraš svoje misli zapisati na papir. Pa zato, da bolje razumeš svet in da spoznaš občutja drugih ljudi. Z možgani je kot z mišicami. Če hočeš, da bodo dobro delovali, jih moraš trenirati. Najbolje jih treniraš z branjem knjig.”

Na naši šoli se dogodkom pridružujemo z akcijo Podarim knjigo. V knjižnici so na voljo odpisane knjige, ki jih lahko vzamete, če rešite knjižno uganko na temo knjig.

Akcija bo potekala danes od 4. do 7. šolske ure.

V knjižnici lahko tudi glasujete za svojo najljubšo knjigo in rešite knjižno uganko na temo knjig.

Dostopnost