Strokovna ekskurzija v Pariz

V začetku aprila smo se učenci in učiteljice spremljevalke iz OŠ Koroška Bela Jesenice odpravili na strokovno ekskurzijo v Pariz.

Že sredi noči smo se polni pričakovanj z avtobusom odpeljali proti Benetkam, se nato vkrcali na letalo in se še pred 12. uro znašli  v Parizu. Na poti nas je spremljal prijazni vodnik Dejan, ki nam je povedal ogromno zanimivosti in naše potovanje naredil zares nepozabno.  Več kot polovica udeležencev se je prvič podala visoko nad oblake in skupaj s prijatelji premagovala drobce strahu pred letenjem. 

Dan v Parizu smo začeli kot se spodobi, s francoskim rogljičkom, ki nas je popeljal v čarobnost hriba mučenikov – Montmartre. Zapodili smo se na hrib z nadmorsko višino 130 m – najvišjo točko Pariza in si ogledali baziliko Srca Jezusovega. Po Parizu smo se najhitreje premikali z metrojem, ki pa je za tako skupino kar zalogaj. Naša dobra organiziranost nam je pomagala, da smo kmalu postali strokovnjaki  za premikanje. Seveda pa smo občutili tudi nekaj bolečin v nogah, ker smo veliko pariških ulic tudi prehodili in opazovali znamenitosti: Moulin Rouge, steno ljubezni …

Dih jemajoč je bil prvi pogled na Eifflov stolp, še bolj pa pogled z njega. Sprehod po Elizejskih poljanah do Slavoloka zmage nam je prinesel skoraj 20.000 korakov. Ker je Sena tako narasla, da so ravno ta vikend odpovedali vse ladijske prevoze, smo si ogledali tudi novejši del Pariza in vzdihovali ob nenavadnih, visokih  poslovnih zgradbah.

Tretji dan smo se podali v Louvre in občudovali Mono Liso, nakupili ogromno spominkov. Raziskovali smo tudi v muzeju evolucije, se  sprehodili do Latinske četrti, opazovali cerkev Notre dame, Panteon…

Zadnji dan pa smo obiskali Versailles, ki se nahaja na obronkih mesta. Ta veličastna palača je priča monarhije, ki je bila v Franciji. Kraljeva družina in drugo plemstvo so tukaj živeli, obdani z najbolj ekstravagantnim luksuzom. Ko smo hodili skozi različne sobe palače, smo občudovali vrtove, ki jih je mogoče videti z dvorane ogledal.

Štirje dnevi so kar prehitro minili in že spet smo opravljali letališke kontrole in čakali na varen polet domov v objem naših najdražjih.

Naša srca so napolnjena s čudovitimi spomini in že komaj čakamo na novo pustolovščino.

Tukaj pa nekaj utrinkov.

Dostopnost