Svetovni dan π

Vsako leto, 14.3, po celem svetu matematiki praznujejo dan pi. Točno na ta datum pa zato, ker v ZDA datum prebere ko 3/14. To so prve 3 števke števila pi. Ta dan so se spomnili v Ameriki in začeli prirejati in tekmovanja v recitiranju števila pi. Jedli so tudi pite (pie se izgovori v angleščini isto kot pi). Na ta dan se je rodil tudi Albert Einstein(14.3.1879 ).

Tekmovanja pa prirejamo tudi v Sloveniji. Trenutni državni prvak je Nik Škrlec, ki je leta 2015 recitiral 1694 decimalk π. On je tudi voditelj malih sivih celic.

 

Število π

Število pi je matematična konstanta. Pojavlja se na mnogih matematičnih področjih. Je iracionalno število in ima neskončno mnogo decimalk, ki se ne ponavljajo. Določimo ga kot razmerje med obsegom krožnice in njenim premerom. Poleg najbolj pogostega približka 3,14 je zelo dober približek tudi. Prvega je ugotovil Ludolph van Ceulen, drugega pa Arhimed. Po njima se tudi imenujeta približka števila π. Število pi se uporablja pro računanju obsega in ploščine kroga. Obseg:o= 2πr, ploščina: p=πr2.

Babilonci so že 1900 let pr.n.št. uporabljali približek π=3.

V 6. stoletju pr.n.št.so Indijci uporabljali približek π=3,008. Arabci so v 15. stoletju število π zapisali že na 16 decimalk natančno.

Jurij Vega, slovenski matematik, fizik, geodet, meteorolog, plemič in topniški častnik, je število π izračunal na 140 decimalk. To je bil nekaj časa svetovni rekord.

 Leta 1999 je dr. Kanada izračunal 206 158 430 000 decimalk.

Iskanje čim večjega števila decimalk se nadaljuje, trenutni svetovni rekord iz leta 2002 pa je 1200 milijard.

 

 

http://mypiday.com/ Z vpisom v aplikacijo se ti pokaže tvoj rojstni dan v številu pi.

Dostopnost