BONTE, Mojiceja: KAM JE IZGINIL SNEG?

Postavitev: cicibani

Visoko nad puhastimi oblaki živi Snežena kraljica, ki skrbi, da pozimi sneži. A kaj se zgodi, če se zabava pozno v noč in potem dolgo spi? Zgodba otroke spodbuja, da sprejmejo, česar ne morejo spremeniti in izkoristijo priložnosti, ki jim prihajajo naproti.

DUMONTET, Astrid: VESOLJE

Postavitev: 52 Astronomija 

»Moja odrasla vprašanja« je zbirka za otroke, starejše od treh let, ki želijo vedeti vse, kot odrasli. Ilustrirana enciklopedija o vesolju odgovarja na vsa neizogibna vprašanja otrok o tem brezmejnem prostoru, v katerem lebdi naš planet. 

Najprej se seznanimo z osnovnimi dejstvi o vesolju in naši galaksiji, Mlečni cesti. Nato pa izvemo odgovore na vprašanja, kam gre sonce, ko zaide, kaj je Mednarodna vesoljska postaja, zakaj Zemlji rečemo modri planet in še mnogo več. Knjiga pa kot zabaven dodatek vsebuje še igro iskanja razlik.

BENJAMIN, A. H.: JAZ SEM PRINC

Postavitev: cicibani 

Nekega dne pujsek najde krono. Ko si poišče še prestol in si krono posadi na glavo, postne nihče drug kot princ. Bori se z zmajem, rešuje princeso, zajaha svojega konja in ukazuje živalim, kot se za princa spodobi. Toda živali nad njegovim vladanjem niso prav nič navdušene, dokler …

Zabavna zgodbica otroka popelje v pravljični svet domišljije, kjer je vse mogoče. Otrok skozi zgodbo spozna, da lahko v življenju varno vstopa v različne vloge, ki jih želi igrati. Kajti vsaka od teh ga bo prej kot slej pripeljala do spoznanja, da je najsrečnejši le, če sledi temu, kar v resnici je.

BONTE, Mojiceja: NAJLEPŠI MESEC V LETU

Postavitev: cicibani 

Kateri je najlepši mesec v letu? Morda je to januar, ki nam razkrije svojo zimsko idilo? Ali pa maj, ko se pomlad prebuja v vsej svoji lepoti? Morda je to julij, ki nas vabi k poletnim radostim ali pa je to jesenski mesec oktober, ko se narava začne odevati v prelepe škrlatne barve? Vsak mesec v letu je nekaj posebnega.

Zgodba otroke spodbuja, da prepoznajo edinstvenost in čarobnost mesecev, odetih v letne čase. S pomočjo zgodbe spoznavajo, da jih narava sleherni dan vabi v svoje kraljestvo, v katerem se rojevajo nepozabni trenutki življenja.

DICKENS, Charles: VELIKA PRIČAKOVANJA

Postavitev: cicibani

Pip je čisto povprečen fant. Nima staršev, živi s strašljivo sestro in neki božični večer je srečal pobeglega kaznjenca. Popolnoma normalno.

Stvari pa postanejo še bolj nenavadne, ko mu skrivnostni neznanec začne plačevati veliko denarja. Ja, Pipu je novo, razkošno življenje všeč, ampak ali bo kdaj odkril, kdo plačuje račune in kaj v zameno hoče od njega.

MELLING, David: ČIPKO IN MRZEL SNEG

Postavitev: cicibani

Čipko ne mara snega. Mrzel je, zdrsliv in gladek in pogrezljiv še posebej kjer je globok. Male mlade mačkice so obtičale v snegu. Je Čipko dovolj pogumen, do bo pomagal svojim prijateljicam?

KRALJIČ, Helena: SOFIJA IN BALETNI COPATKI

Postavitev: cicibani 

V omotu praznične skrivnosti, ki jo drami dehtenje pravkar pečenih piškotov, vstopimo v mehko in rahlo vzdušje. Deklica Sofija zasliši prelestno glasbo. Dvodobni ritem, ki spominja na ubrano trkanje dežnih kapljic po okenskem steklu, Sofijo presune. Babica ji prišepne, da gre čudesni zvok pripisati plesu Sladkorne vile. Kmalu nato vnučka izve, da je babica nekdaj plesala … Na podstrešju se skriva posebej mameča najdba, babičini baletni copatki. Sofija v trenutku sklene, da bo nekoč tudi sama baletna prvakinja. Kakor v slovitem Hrestaču, ki ga slutimo v podtonu besedilnega tkanja, tedaj ura odbije polnoč. In v tistem deklica zapazi miško z rožnatim trakom, zataknjenim za krempeljček. Dekličino koprnenje je kmalu uslišano; obiskuje baletno šolo in se nikakor ne loči od podarjenih copatkov. Zaupa, da so srečonosni. Zato je njena žalost neizmerna, ko se tik pred velikim nastopom, v katerem bi zablestela kot Sladkorna vila, na copatku strga trak. Še več, poškodovani copatek že v naslednjem hipu izmakne miška. Četudi z babico poiščeta na las podoben par, novi baletni copatki ne zmorejo čudežne moči, kot je bila lastna prejšnjim. Toda na dan velike predstave se ima primeriti še en čudež …

FAN, Terry: LIZIKA IN OBLAK

Postavitev: cicibani

Milček je morda res malce staromoden oblak, a Lizika si zaželi prav njega. Ni posebej velik. Tudi izrazito imeniten ni. Ravno pravšnji je. Toda nega oblaka je resna reč. Lizika zato pristopi z vso skrbnostjo. Milček prične rasti. In rasti … in rasti.

Le kaj naj Lizika stori, ko za Milčka zmanjka prostora?

REID, Camilla: SUPER SKIRO

Postavitev: cicibani

Luna se želi peljati z Lanovim skirojem, zato ga zgrabi in odbrzi! Jasno, da se vožnja ne more končati dobro. Luna bo rabila Lanovo pomoč.

Ljubka zgodba za najmlajše z nevsiljivim podukom o prijateljstvu in opravičilu.

SLATER, Dashka: LADJA ROGOVILARKA

Postavitev: cicibani 

Pridružite se lisjaku Marku v premišljevanju o širnem svetu. Pesti ga nešteto vprašanj; Zakaj te nekatere pesmi razveselijo, druge užalostijo? Čemu drevesa vztrajno molčijo? Kako globoko seže sonce, ko potone sredi morja?

LAWSON, Mary: V ZADNJI SVETLOBI

Postavitev: mladina

Trojica protagonistov, trojica tragedij. Clara pogreša uporno starejšo sestro, ki je po sporu z materjo pobegnila neznano kam. Obupano iskanje ne prinese sadov. Prišlek Liam, pravkar razvezani samec, se vseli v sosednjo hišo. Ostarelo Elizabeth obseda dejanje, ki se je zgodilo tri desetletja tega in je razparalo platno dveh družin.

Elegantno urezana tiha drama, nominiranka za Bookerjevo nagrado, se mehko prepleta in se s primesmi ironije in humorja izčisti v vrhunsko psihološko portretiranje.

STO SLOVENSKIH LJUDSKIH

Postavitev: ljudsko slovstvo 

Slovenske ljudske pripovedke, pravljice in basni ter ilustracije 25 slovenskih ilustratorjev v Sto slovenskih ljudskih z zlato obrezo.

KERMAUNER, Aksinja: O ZARES GLASNEM STRAHU

Postavitev: cicibani 

Miško zbudi strašen hrup. Le kaj je to? Kmalu ugotovi, da straši vse prebivalce gozda, bukev celo trdi, da imajo opraviti z grozotno hrupnim glasnoritim rjovežem. To še bolj vsem nažene strah v kosti, a v nekem trenutku miška le zbere pogum in se odloči, da bo rjovežu že pokazala, kar mu gre. Kmalu se ji pridružijo tudi ostali; bodo skupaj kos gozdni pošasti?

REMŠKAR, Slavica: KDO JE POMAGAL ZAJČKU?

Postavitev: velike tiskane črke 

Zajček ima zvonček, ki mu nekoč obvisi na visoki veji. Ojej! Kdo bi mu lahko pomagal? Steče do gozdarja, a gozdar pravi, da je tako vroče, da ne bo ničesar počel, dokler ne dobi sladoleda. Zajček steče do slaščičarke, a pravi, da nima mleka. Zajček steče do krave, toda … Čeprav malce traja, zajček na koncu vendarle pride do svojega ljubega zvončka, zadovoljni pa so tudi vsi ostali.

Dostopnost