PREGELJ, Sebastijan: ZMAJ NAD MESTOM

Postavitev: pionirji

Martin se poda v Ljubljano, kjer se čudi mestnim običajem. Ko mu neznanec v roke porine knjigo, pa se njegovo bivanje v mestu postavi na glavo. Pridruži se pisani druščini, ki ga poduči o prepovedanih knjigah in ki ji slednjič celo pomaga iz zapora rešiti njihovega tovariša Krakarja.

Gre za drugo knjigo iz zbirke Zgodbe vojvodine Kranjske (prva knjiga ima naslov Coprnica pod gradom), v kateri avtor popisuje zanimive in napete prigode Valvasorjevega mladega oprode Martina. Najprej sledimo fantazijski zgodbi, ki pa sloni na zgodovinskih dejstvih, na koncu knjige pa najdemo še poučni dodatek o nekaterih osebah, običajih ali pojavih tistega časa.

JONSBERG, Barry: DROBNA ISKRICA

Postavitev: mladina 

Po ločitvi staršev Cate vsak drugi konec tedna preživi z očetom in vsakič se zgodi nekaj posebnega in presenetljivega. Nekaj, kar sproži ustvarjalno iskrico, ki jo Cate usmeri v svoje pisanje. In vse je čisto v redu, dokler mamin novi partner Sam ne dobi ponudbe za sanjsko službo v Londonu. Za mamo je samoumevno, da gresta v Anglijo tudi onidve. Pa se lahko odloči namesto hčerke? Cate je pred težko dilemo: oba starša ima neizmerno rada, vendar mora izbrati. Bo znala prisluhniti sebi? 

ŽMITEK, Maša P.: PO SLEDEH VELIKANOV

Postavitev: 56 izumrle živali 

V tej poučni slikanici izvemo nekaj o eri mezozoik, s poudarkom na periodi jura, o rastlinstvu in živalstvu tistega časa, s fokusom na dinozavrih, seveda. Ti so v nadaljevanju tudi predstavljeni v podobi in besedi, torej s paleontološko ilustracijo in z zanimivimi podatki.   

Dostopnost