MÖDERNDORFER, Vinko: ŠVRK

Postavitev: mladina

Švrk je pasji mešanec iz zavetišča za živali, ki ga usoda poveže s Primožem. Ljubezen na prvi pogled je obojestranska, a kaj, ko ima Primož mamo, ki se pasjemu družinskemu članu upira. Ja, s človečnjaki je včasih križ, a mama se le vda in na vrsti so nove bitke. Na primer akcija ob novici, da bodo Švrkovo nekdanje zavetišče porušili. Kaj se bo zgodilo z njegovimi pasjimi prijatelji? Nekaj bo treba ukreniti! Akcija, v kateri sodelujejo šolarji, starši in psi obrodi uspeh, Švrk, Primož in Simona pa že razmišljajo o novih zmagah.

Roman, ki je podnaslovljen Res huda pasja biografija, je akcijski in napet, hkrati pa začinjen tudi z malo romance med Primožem in Simono in z dobro mero družbenega angažmaja. Prvoosebna pasja pripoved nam omogoči, da uzremo tako pse kot sami sebe v novi luči; najbrž ni treba dodati, da je pisana na kožo vsem ljubiteljem kosmatincev. Če se bo zaradi nje povečal obisk v katerem od zavetišč za zapuščene živali, pa tudi ne bo prav nič narobe.

KOS, Gaja: MIŠJA ZABAVA

Postavitev: cicibani 

Miški Mici in Rita sta povabljeni na mišjo zabavo, na kateri pa je tudi maček. A brez skrbi, Albert je prijazen maček, ki miške meče v zrak in jih lovi na svoje mehke šapice. Prav nič pa ni prijazen Albertov brat dvojček Edgar. In prav on se je nenadoma pojavil pred vrati. Kako se bodo miške rešile iz zagate? Se bo mišja zabava spremenila v mačjo, na kateri bodo miške le še slasten prigrizek?

GLEITZMAN, Morris: VEDNO

Postavitev: mladina

Težko pričakovano zadnje potovanje iz zgodbe o Felixu, ki jo avtor pripoveduje v šestih knjigah (Nekoč, Potem, Tedaj, Kmalu, Morda, Zdaj). Petnajst let pred to zgodbo je Felix zaživel v knjigi Nekoč, ki je tudi dala ime zbirki. Od tedaj je Felix preživel mnoga nepozabna potovanja.
Z briljantno zgodbo in ganljivimi aktualnimi podzgodbami današnjega časa, avtor tudi v tej knjigi današnjim mladim približa grozoto vojne in vzpona rasizma, 

Proti koncu svojega življenja se Felix znajde tam, kjer je začel – v domu za starostnike, kjer skrbijo zanj, in ki ga spominja na sirotišnico, v kateri je živel v svoji mladosti. Ni srečen. Že res, da je njegovo telo staro 87 let, a njegov um je še vedno mladosten. Ko izve, da je njegov mladostni prijatelj v nevarnosti, Felix ne okleva.

SORTLAND, BjØrn: KEPLER62 Odštevanje

Postavitev: pionirji 

»Čas je. Naj vaša dejanja prinesejo človeštvu čast.« Stari general Livingstone se poslavlja od skupine otrok, ki zapuščajo umirajočo Zemljo v raziskovanju novih možnosti življenja v vesolju.

Odpeljejo jih do orbitalne postaje, kjer jih čakajo vesoljske ladje Niňa, Pinta in Santa María. Ari skrbi za svojega bratca Jonija in sumi, da posadki niso povedali vsega glede prihajajoče misije. Kdo spi v dodatni kapsuli v ladji in zakaj se Ari zbudi sredi potovanja? Bliža se potovanje v neznano.

BOWEN, Fred: IGRALEC S KLOPI

Postavitev: mladina 

Kris sanja o tem, da bo član začetne peterke njihove osnovnošolske košarkarske ekipe in zvezda – prav tako kot njegov starejši brat. Želi si pozornosti, predvsem svojega očeta. Odločen, da si bo prislužil svoje mesto, da na igrišču vse od sebe …

Dostopnost