LEKICH, John: UMOR V HOTELU BEDA

Postavitev: mladina  

Charlie pomaga mami voditi družinski hotel, kar vsekakor ni preveč razburljivo. Edini drugi ljudje, s katerimi ima poleti stik, so Penny Price, razvajena otroška igralka iz priljubljene televizijske serije Mala detektivka, gospod Ignoto, starejši stanovalec v hotelu, in prijatelj Dexter, ki ga uči voziti avto. Potem pa se v hotelu pripeti nekaj nepredstavljivega. Eden od gostov umre in Charlie posumi, da ne gre za nesrečo. Nihče mu ne verjame, razen Penny, ki pograbi priložnost, da bi razrešila pravi umor. Mlada detektiva pa se ne zavedata, da nevarnost preti tudi njima … 

OHLSONN, Kristina

Postavitev: pionirji 

Bela ima velike težave. Nihče noče več kupovati sladkarij, odkar v njeni prodajalni duh grizlja slaščice in jih meče na tla. Kaj vendar hoče in zakaj straši prav v tej trgovini? Bo Elzi in Kaletu, strokovnjakoma za duhove, uspelo pomagati Beli, preden bo prepozno in bo morala za vedno zapreti prodajalno?

GORENC, Boštjan

Postavitev: cicibani

Spremljamo zgodbo dveh mladih risov, sestrice in bratca Tiholaznik: Tise Čopkouhe in Bora Ostrokrempljega. V zgodbi, ki zajema približno leto dni, mlada risa spremljamo med njunim odraščanjem od trenutka, ko prvič zamežikata iz rodnega brloga do trenutka, ko se odpravita v svet in si najdeta vsak svoje samostojno življenjsko okolje. Knjiga mladim bralcem predstavi življenjske navade risov in človeško interakcijo z njimi. Slednjo spoznamo v luči prizadevanj za ohranitev in ponovno naselitev risa v naših krajih, a mlada risa ugotovita tudi,da vsi ljudje nimajo dobrih namenov. 

KONC Lorenzutti, Nataša: TO NI PISMO

Postavitev: cicibani

Hudomušen, živahen, grenko-sladek izsek iz življenja nabrite Nike v času, ko smo bili zaprti, omejeni na druženje znotraj družine in smo se šolali in delali na daljavo.

Nika je že naveličana tega, da nikamor ne sme in se ne more z nikomer, razen z družinskimi člani, družit. Na srečo v tem času v njeno življenje pride vsaj pes, najprej en čisto začasen in potem en stalen. V knjigi sledimo njenim vsakodnevnim izzivom in prigodam, ugotovimo pa tudi, da je punca zelo kreativna, saj si iz dolgčasa izmišlja nenavadne, izvirne oglase, razglase, reklame in podobno.

WOLTZ, Anna: PREDOR

Postavitev: mladina 

London, september 1940

To je naša zgodba. Spoznamo se globoko pod zemljo, v predorih podzemne železnice. Tam se vsako noč skrivamo pred bombami, ki uničujejo London. Quinn je zbežala od doma s torbico, polno nakita, in rada bi spremenila svet. Jay mi jemlje dih. Izgubil je vse, tako da se požvižga na pravila. Sebastian je Quinnin starejši brat, vendar za svojo družino ne obstaja več. In jaz? Jaz sem Ella, ravno sem bila eno leto bolna. Bila sem nevidna – a nato je prišel predor.

KARLOVŠEK, Igor: VIHAR

Postavitev: mladina 

Junake sage Ognjeni trije čaka dolga zima. Če želijo dočakati pomlad, morajo najti skrivališča in zaveznike. Pred Plamenom, zdaj vodjo kaganovih lokostrelcev, je najsmrtonosnejša naloga v življenju, saj ga kagan pošlje na ozemlje mogočnih Onogurov. Vlad in Vuk se na neprijaznih ravnicah trudita preživeti, saj zasledovalci niso nikoli daleč. Živa pridobi na svojo stran bavarskega plačanca, a njen boj še zdaleč ni končan. Neobičajno zavezništvo ji olajša preživetje, a nakoplje nove sovražnike.

GARGULÁKOVÁ, Magda N.: V, NA ALI NAD?

Postavitev: kartonke 

Oh, ti predlogi. Kje je to in kje je tisto? Se nahaja na, v, pod ali nad? Nikoli nisem vedela, kako je prav. Na srečo sva zdaj s predlogi prijatelja. Se jih želiš naučiti tudi ti? Pred tabo je čudovita knjiga, ki ti bo pri tem pomagala.

MAURIK, Ron van: RADA TE IMAM TAKŠNEGA, KOT SI

Postavitev: cicibani

Ježek in miška sta bila najboljša prijatelja, ki sta vse počela skupaj. Nekega dne, ko je ježek želel miški povedati, da jo ima rad, pa jo je ponesreči zbodel. Bosta ostala prijatelja? 

Slikanica otroku sporoča, da je prijateljstvo zmožno preskočiti marsikatero oviro. Hkrati pa spodbuja k temu, da svoje najbližje skušamo sprejeti take, kakršni so, z vsemi njihovimi prednostmi in slabostmi. 

KANG, Anna: RADIRKA

Postavitev: cicibani

Radirka vedno popravlja napake drugih. Nihče, razen ravnila in šilčka, ne ceni njenega dela. Ko pa odide, izve, da jo mnogi obožujejo, ker ustvarja drugo priložnost.

Vsako delo je pomembno, čeprav se na prvi pogled morda ne zdi tako. Zgodba želi pokazati tudi to, naj se ne bojimo delati napak, saj so te neizogibni del našega življenja.

BONTE, Mojiceja: O PETELINU, KI JE HOTEL LETETI

Postavitev: cicibani 

Ko mama raca svoje račke odpelje k pečini, da bi jih naučila leteti, se jim pridruži tudi petelin Popi, ki je prepričan, da leteti ni nič posebnega. A kaj kmalu zaradi domišljavosti pristane na trdih tleh.

Skozi zgodbo otrok spozna, da vsak nasvet ni dober za vsakogar in da tisti, ki visoko leta, lahko tudi zelo nizko pade.

DAVIES, Benji: KIT IN BABICA

Postavitev: cicibani 

Neke nevihtne noči babica Niku pripoveduje zgodbo o deklici in njenem kitu.
Zgodbo o prijateljstvu, ki presega generacije.

DAVIES, Benji: NIKOV KIT IN LEDENA ZIMA

Postavitev: cicibani 

Poleti je Nik z očetom rešil malega kita, ki ga je naplavilo na obalo. Zdaj pa je prišla zima in morje okrog otoka je začel prekrivati led. Kje je mali kit? Kako bo preživel ledeno zimo?
Nika skrbi za prijatelja, tako da sploh ne sluti, da bo tokrat sam potreboval pomoč…

 

Dostopnost