ALLAN, Nicholas: KRALJEVE SPODNJICE

Postavitev: velike tiskane črke 

Kralj ne more vladati brez svojih kraljevih spodnjic. Za vsako priložnost ima prav poseben par – spodnjice za kronanje, spodnjice za mirovna pogajanja, organske spodnjice (ki so v nujnih primerih celo užitne). A kaj bi naredil, če bi vse spodnjice izginile?

HOGAN, Eric: PRIMER BRENČEČIH PRIDELOVALK MEDU

Postavitev: cicibani 

Simon in Marjetka sta na trgu, kjer kupujeta slastno sadje, zelenjavo in doma narejene dobrote. Simon išče kozarec medu, a je Marjetka kupila zadnjega! Na kozarcu piše, da so med pridelale brenčeče pridelovalke medu. A kdo so te brenčeče pridelovalke medu?

VIDÉN, Eva: ŽIGA IN DINOZAVRI

Postavitev: velike tiskane črke 

Žiga obožuje dinozavre. Doma ima celo zbirko. Ko v mestnem muzeju odprejo veliko razstavo dinozavrov, se mama odloči, da si jo morata nujno ogledati.

 

FÜLSCHER, Susanne: POTEM SI GA PA KUPI

Postavitev: mladina 

40 evrov žepnine na mesec je za Pavla (16 let) preprosto premalo. Najnovejši pametni telefon, drage slušalke, modne superge – Paul lahko v razredu drži korak le zato, ker mu babica tu in tam kaj da.

HÖRA, Daniel: PRIJATELJSTVO? PA KAJ ŠE …

Postavitev: mladina 

Za vse v novem razredu je Matthis samo pridni piflar, »super brihta«. Potem pa se z njim spoprijatelji Richard, glavni v razredu in simpatija vseh deklet na šoli. To daje Matthisu občutek varnosti. Končno ima nekoga, ki v njem ne vidi le dolgočasneža. Pravega prijatelja. Pri tem pa ne opazi, kako se Richard igra z njegovim zaupanjem, kakomga vedno bolj izkorišča in z njim manipulira. Ko se Matthis naposled previdno poskuša rešiti njegovega vpliva, mu situacija uide izpod nadzora …

HÖRA, Daniel: TARČA

Postavitev: mladina 

Robert ne ve, kaj naj stori. Potem ko ga obdolžijo, da je razkril neko skrivnost, se mu zdi, da ga ves razred prezira. Kar je bilo sprva le slaba šala, se počasi stopnjuje in Robert se znajde v vrtincu nasilja in sovraštva, iz katerega ni videti izhoda.

LARK, Sarah: SREČNI KONJI

Postavitev: pionirji 

Življenje dvanajstletne Olivie se je zasukalo na glavo. Seli se k mami, pri kateri je doslej preživljala le poletne počitnice. Kaj se bo zgodilo z njenim konjem, bo sploh še lahko trenirala jahanje? Na srečo mama pripravlja presenečenje. Skupaj se bosta preselili na nekdanjo kmetijo, kjer odpirajo zavetišče za konje in druge živali, ki potrebujejo pomoč. Namesto da bi stal v boksu, se Olivijin konj kmalu brezskrbno pase na pašniku. Oliviji se začne odpirati nov svet, v katerem je odnos do živali povsem drugačen, kot ga je bila vajena.

LANDMAN, Tanya: PRIJATELJSTVO

Postavitev: cicibani 

Mija si želi svojega ponija. Ve, da ji ga starša ne moreta kupiti. A ko na svoj deseti dan zjutraj pogleda skozi okno, uzre nekaj čudovitega. Na dvorišču stoji poni! So se vse njene sanje končno uresničile?

STEWART, Paul: TIMSKO DELO

Postavitev: pionirji 

Ekipo Dale Junior čaka velik izziv – dobrodelna tekma proti dekletom. Za Scotta, Dannyja in Jacka je marsikaj na kocki. Skrbeti morajo za svoj ugled in ubranitii naslov zmagovalcev ali pa tvegajo, da se jim bo posmehovala vsa šola.

A ko nastopi veliki dan, jih udari kot z jasnega. Dekleta imajo eno igralko premalo in Scott je prisiljen prestopiti v njihovo ekipo. Kaj bo storil – bo zvest svojim starim prijateljem ali svojemu novemu timu?

PARVELA, Timo: POVABILO

Postavitev: pionirji 

Zemlja je prenaseljena in primanjkuje virov. Trinajstletni Ari skrbi za svojega bolnega brata Jonija. Skupaj začneta igrati novo težavno videoigrico  Kepler62, pri kateri še nihče ni prišel do konca. Nihče ne ve, kaj se zgodi, ko premagaš zadnjo stopnjo, niti tega, ali je Kepler62 zares samo igra. Začenja se neverjetna dogodivščina …

RIPPIN, Sally: GASILSKO VOZILO

Postavitev: cicibani

Jaka bo obiskal gasilsko postajo – čisto sam! Toda, ali se lahko zabava brez svoje najboljše prijateljice Bibi?

LLENAS, Anna: BARVNA POŠAST

Postavitev: velike tiskane črke

Barvna pošast se počuti nekam čudno. Pomešala je svoja čustva, zato jih mora urediti. Ji bo uspelo v red spraviti veselje, žalost, jezo, strah in mir?

Otrok se s pomočjo zgodbe uči prepoznavati in ločevati različna čustva.

PAGLIA, Isabella: OPROSTI

Postavitev: cicibani

Oprosti je čarobna beseda, ki lahko popravi storjene napake in spremeni tok sedanjosti. 

Otrok skozi zgodbo, ki jo dopolnjujejo nežne ilustracije mačk, spozna, da se je za svoje napake treba opravičiti. Kajti le tako bodo njegove niti, ki ga povezujejo z drugimi, ostale cele. 

BONTE, Mojiceja: ŠOLE PO SVETU

Postavitev: cicibani

Prvošolci po vsem svetu komaj čakajo, da bodo prvič prestopili šolska vrata. V različnih državah sveta se bodo med šolske klopi otroci odpravili peš, s kolesi, konji, avtobusi, vlaki, ladjami ali čolni. Dolgo in potrpežljivo se bodo učili. Nekega dne pa bodo s svojim znanjem svet spremenili.

Slikanica otroka popelje skozi različne šole po svetu in ga spodbuja k razmišljanju o učenju, znanju ter okolju, v katerem živi. Otrok izve, da prvi šolski dan ni povsod enak in da je šolanje v mnogih državah privilegij, ki ga številni otroci niso deležni. V nekaterih šolah otroci nimajo učbenikov ali pa med poukom sedijo na tleh in se učijo pod drevesno krošnjo. Spet drugje pa učenci nosijo šolske unoforme, čistijo šolske prostore in v šolo hodijo tudi ob sobotah.

BONTE, Mojiceja: DOBRODOŠEL NA TRAVNIKU

Postavitev: cicibani 

Travniška vila te bo popeljala na travnik in ti pokazala, kaj vse lahko tam počneš in občuduješ. Pridruži se ji na poučni dogodivščini! 

Zgodba bralcu predstavi travnik in različne rastline ter živali, ki se tam zadržujejo. Slikanica najmlajše ozavešča o pomembnosti travnika kot življenjskega okolja, hkrati pa poziva k primernemu vedenju, da ne bi s svojim ravnanjem po nepotrebnem povzročali škode ali vznemirajli travniških živali.  

HARAŠTOVÁ, Helena: ATLAS MAČK

Postavitev: 63 kmetijstvo 

Si vedel, da nekatere mačke nimajo le pet prstov, ampak šest?V tem ilustriranem mačjem atlasu boš odkril najzanimivejše, najbolj lenobne, najbolj crkljive in najbolj divje mačje pasme na svetu.

 

BONTE, Mojiceja: ŠIBAZAJEC

Postavitev: cicibani 

Šibazajcu se zelo mudi v mesto k zajčici Tački. S kolesom se pelje skozi gozd in naprej proti mestu, kjer ga zaradi vseh prometnih prekrškov, ki jih je storil, ustavi policist. A to še zdaleč ni vse, kar se mu pripeti.

TIHI – Stepanić, Jasminka: POLETJE NA JEZERU ČIČE

Postavitev: mladina 

Lucijino poletje ni polno nepozabnih doživetij. Dolge dneve preživlja v novozgrajeni hiši ob jezeru Čiče, kamor so se nedavno preselili. Njena mama je po sili razmer sprejela sezonsko delo sobarice v Poreču, njen oče dela v oddaljenem Münchnu, Lucija in njen brat Janko pa sta prepuščena »tiranski« babici, ki jima ves čas ukazuje. Še dobro, da jo kdaj obišče prijateljica Petra in da je v bližini vsaj lokalno jezero, kjer se da ohladiti, ko postane vročina neznosna. Vendar jezero v sebi skriva mnoge nevarnosti, kar bo Lucija spoznala tudi na lastni koži …  

PENNAC, Daniel: VOLČJE OKO

Postavitev: pionirji 

V živalskem vrtu se pred volčjo ogrado postavi deček. Nepremično strmi v volkovo oko. Volk postane nemiren, kaj hoče od mene?, potem se odloči in dečka gleda nazaj. Tako se začne njun tihi pogovor: v volčjem očesu se odvrtijio aljaška divjina, preteča nevarnost, beg pred ljudmi in v otroškem očesu zgodba dečka z dragocenim darom pripovedovanja zgodb, ki je prepotoval vse tri Afrike, da bi preživel. Po poteh, polnih trpljenja in razočaranj, se srečata v Drugem svetu, kjer ni nič, kot je bilo …

MUCK, Desa: PAVLINA GA PIHNE

Postavitev: velike tiskane črke 

Kratke pripovedi o navihani deklici Pavlini bodo otroci gotovo vzljubili, v njih se bodo prepoznali. Nekatere so realistične, druge čisto fantazijske – Pavlina tako kot vsi otroci, zlahka prestopa iz resničnega sveta v pravljični svet. Pavlina je samosvoja deklica, prijazna in ustvarjalna, včasih pa naredi kaj čisto po svoje. To so odlične zgodbe za večerne rituale, za pogovor doma, v vrtcu in šoli, pa tudi za prve bralne korake.

WALLIAMS, David: BABICA BARABICA SPET UDARI

Postavitev: pionirji 

Ko je bil Ben še mlajši, so ga starši vsak petek zvečer odpeljali v varstvo k babici, ki se je zdela Benu neznosno dolgočasna. Kar naprej bi rada igrala črko na črko, televizija ji ne dela, Bena pa pošilja spat ob nenormalno zgodnji uri. In povrhu še smrdi po zelju. In na ves glas spušča vetrove! Živa groza. 

Toda Ben svoje babice v resnici sploh ni poznal. Ni poznal njene skrivnosti. Ko jo je neki petkov večer po naključju odkril, se je znašel pred neverjetno pustolovščino. In zdaj tudi druga knjiga o tej osupljivi babici s starimi junaki Davida Walliamsa prinaša številne nove nepričakovane preobrate in zabavne dogodivščine.

BAČIČ, Tinka: BABICA GRE NA MORJE

Postavitev: cicibani

Tinka Bačič je po odlični in priljubljeni knjigi Gumbki napisala fantazijsko zgodbo o babici, ki sama z živalmi živi na kmetiji. In dela in dela. Rada bi šla k vnučkom na morje. Kako ji bo to uspelo?

Humorna zgodba o tem, kako je včasih dobro sprejeti pomoč od svojih ljubih in oditi na počitnice. Razgibane ilustracije, ki jih je ustvaril Miha Ha, so tako sočne in humorne kot babica, živali in njihov dom.

BLYTON, Enid: V KREMPLJIH UGRABITELJEV

Postavitev: pionirji 

Med poletnimi počitnicami peterica postane šesterica – prijateljem se na Kirrinovi domačiji pridruži ameriška deklica Berta. Tu je namreč na varnem pred ugrabitelji, ki bi se radi dokopali do pomembnih odkritij njenega očeta. Tako vsaj mislijo, toda vsi skupaj se bodo morali zelo potruditi, da jo bodo obvarovali.

Dostopnost