MITREVSKI, Ivan: TRISTO KOSMATIH!

Postavitev: 76 strip

Zakaj imajo krave zvonce? Zakaj so želve počasne? Zakaj pes mijavka?

Odgovore na ta in mnoga druga zamotana vprašanja iz živalskega sveta boste našli v tej knjigi. Morda odgovori niso najbolj točni, so pa zato toliko bolj zabavni.

TIDHOLM, Thomas: LEDENO POPOTOVANJE

Postavitev: cicibani

»Jadrali smo veliko ur, mogoče dni, kajti tako dolgo traja, da prideš iz enega sveta v cisto drugačen svet.«
Ida, Max in Jock se nekega zgodnjega pomladnega dne odpravijo k potoku. Igrajo se na ledeni plošči, naenkrat pa jih odnese in znajdejo se v polarni pokrajini, le z zabojem, vejo in nekaj sendviči.

»Morda ne verjamete, da je res, in verjetno tega še sami nismo verjeli, niti takrat ne, ko se je zgodilo.«

Najdejo staro hišo, srečajo velikanskega pingvina, naučijo se hoditi po rokah. Končno se varno vrnejo domov, nazaj k potoku, od koder so krenili.

»Kaj pa bomo rekli, če jih bo zanimalo, kje smo bili?« je rekel Max.
»Povej, kot je bilo,« sem rekla. »Da ne vemo.«

Pustolovska zgodba, posvečena raziskovalcem polarnega območja.

JANISCH, Heinz: DARILO ZA KRALJA

Postavitev: cicibani

Dolgo tega je, kar je Velislav Veliki prišel v deželo
in ji zavladal. Nekaj pa pogreša. Le kaj?
Kdor mu bo prinesel, kar pogreša, bo skupaj z njim vladal deželi.
Podaniki mu prinašajo najbolj neverjetna darila.
A kralja nobeno ne navduši. Dokler se ne prikaže odločna deklica …

Pravljična povestica o najmanjših rečeh in največji sreči.

 

ZIPFEL, Dita: KAKO MI JE NOROST RAZLOŽILA SVET

Postavitev: mladina 

Trinajstletna Lucie nujno potrebuje denar, saj hoče od doma. Kmalu se stvari precej zapletejo, in Lucie mora sprejeti nekaj pogumnih odločitev, zaradi katerih najde svoje mesto pod soncem.

Lucie hoče od doma, saj ima dovolj maminega novega fanta in sošolk, ki se spravljajo nanjo, želi si k mamini bivši partnerki v Berlin. Tako spozna čudnega gospoda Klingeja, ki potrebuje pomoč pri pisanju skrivne kuharske knjige. Lucie takoj poprime za delo, čeprav se izkaže, da je gospod res … no, čuden. Potem pa se stvari precej zapletejo in Lucie mora sprejeti nekaj pogumnih odločitev, zaradi katerih najde svoje mesto pod soncem.

MITOLOGIJA

Postavitev: 39 šege in navade 

Kdo je zvijačni bog Maui? Kaj mitologija starega Egipta pove o onstranstvu? Kakšno moč ima ribjeoka boginja? Več kot 80 mitov v tej knjigi v zbirki Jasno in jedrnato pripovedujejo zgodbe o nastanku sveta ali njegovem koncu, nastanku živali in izvoru različnih pojavov.

V njih nastopajo vladarji, boginje, demoni, bogovi in polbogovi in druga bitja, ki se bojujejo med seboj, uveljavljajo svojo muhasto voljo in moč, se maščujejo, so ljubosumni … Večji del knjige zavzemajo antične mitologije od Mezopotamije do starega Rima, vključeni pa so tudi miti iz Severne Evrope, Azije, legende Karibov, Amerike, Afrike in Oceanije.

VILLADSEN, Lise: KVANTNI SKOK

Postavitev: mladina 

Astrid skoraj ves prosti čas preživlja s sestro, ki jo hromi strašna tesnoba, za katero se zdi, da jo bo pogoltnila. Poskuša ji biti na voljo in v oporo, hkrati pa živeti normalno življenje. Starša se s tem spoprijemata vsak po svoje – mama s pretirano pozornostjo, oče z umikom in zanikanjem. Ko pa se Astrid zaljubi, se navidezno ravnovesje v družini poruši. Tudi ona potrebuje prostor zase, za svoje življenje, vendar se spopada z občutki krivde. Potem pa sprejme pogumno odločitev.

PILKEY, Dav: PERSPEKTIVE

Postavitev: 76 strip 

Tudi druga knjiga v seriji Stripovski klub mačjega mulca med otroki izjemno priljubljenega in nagrajenega Dava Pilkeya je vznemirljiva in polna vragolij. Mali Peterček, Nina, Matevž in 21 žabjih mladičev vabijo na novo skupno, zabavno in ustvarjalno pustolovščino.

Vsaka od žabic ima kaj za povedati. Tudi različne so si, zato nenehno prihaja do napetosti med njimi. Nina na primer brca Matevža, ta jo zatoži. V prepir poseže oče in Nino pokara. Nina se brani, ne prizna krivde, Matevžu pa reče špeckahla …

Ko se končno pomirijo, delajo – rišejo stripe v različnih tehnikah in jih na koncu predstavijo. Odlično so, fantastični, polni zabavnih domislic in potegavščin.

JACKSON, Tom: EN DAN ZEMLJE: ZGODOVINA NAŠEGA PLANETA V 24 URAH

Postavitev: 55 geologija 

V tej knjigi je dolga zgodovina Zemlje razdeljena na 24 ur dneva. Ena ura tako predstavlja približno 190 milijonov let naravne zgodovine, minuta pomeni približno tri milijone let, sekunda pa okoli 50.000 let. Ljudje smo na Zemlji le majhen del časa. Kaj se je dogajalo prej? Pred živalmi, dinozavri in celo drevesi?

BILBAN, Tina: 50 ABSTRAKTNIH IZUMOV

Postavitev; 00 splošno 

Poučna knjiga predstavlja temeljne koncepte, ki jih vsakodnevno uporabljamo za opisovanje, razumevanje in obvladovanje sveta. Oblikovali smo jih skozi stoletja odkritij, danes pa našega sveta brez njih sploh ni – ženemo se za srečo, živimo v demokraciji, sestavljeni smo iz kvantov … A v vsakodnevnem življenju se s pomenom abstraktnih izumov le redko ukvarjamo. Knjiga pomembno, a zahtevno tematiko, približa mladim, zapleteno ozadje temeljnih konceptov pa razloži na čim bolj enostaven način. Knjiga izhaja iz avtoričinega dolgoletnega dela na področju filozofije znanosti in ga prepleta z njenimi izkušnjami, ki jih prinaša analiza produkcije poučnih knjig za otroke in mladino. Z ilustracijami je knjigo opremil Ivan Mitrevski, ki mu tematika kot diplomiranemu filozofu ter priznanemu striparju in ilustratorju še posebej ustreza.

GOMBAČ, Žiga: SLADOLED ZA NUR

Postavitev: cicibani 

Tim je edinec, a kmalu ne bo več. Njegovi družini se bo namreč pridružila deklica Nur, ki prihaja z drugega konca sveta in je toliko stara kot on. Zgodba opisuje, kako poteka deljenje sobe in življenja z novo družinsko članico, z vsemi plusi in minusi vred.

SVETINA, Peter; KAKO JE GOSPOD FELIKS SPREGLEDAL SAMEGA SEBE

Postavitev: cicibani 

Gospod Feliks občuduje natančen met raznašalca časopisov in se odloči, da bo poskusil tudi sam. Na kolesu, seveda. Trenira in trenira, a še preden bi vaja iz njega naredila mojstra, ga prične boleti roka. Vendar pa gospod Feliks nad časopisi vseeno ne obupa. 

ARNUŠ PUPIS, Tina: ČIVKARIJE S KMETIJE

Postavitev: cicibani 

Na kmetiji poleg Lili, Jožeta in njunih otrok Janka in Stanka živi pisana druščina živali, ki jim družbo dela tudi vrabček Silvo. Še posebej prijateljuje s pujskom Vinkom in ga, ker se ima za učenega ptiča, torej za svetovljana in poliglota, rad seznani tudi s kakšno tujo besedo ali navado. No, ker pa se izkaže, da vrabček včasih reči razume malo po svoje, večkrat povzročiti čisto zmedo … 

Knjiga ima štirinajst krajših poglavij, v katerih najprej spoznamo kmetijo, na kateri živijo živalski junaki, kmalu pa tudi zmešnjave, ki jih običajno zakuha vrabček, s tem, ko npr. napačno uporablja tuje besede ipd. Nastale zmešnjave so za bralca seveda vir zabave, knjiga pa tako na zelo domiseln in simpatičen način izpostavi temo znanja tujih jezikov, posebnosti različnih kultur, medsebojnega komuniciranja in prijazega sobivanja.

VAIKSOO, Jaanus: ČEVELJ ŠT. 39

Postavitev: pionirji 

Pavel je simpatičen petošolec, ki ima rad matematiko in ga nasploh zanima veliko stvari. Njegovi starši so zelo zaposleni, zato je večinoma sam. Ko se nekega dne pred starejšima fantoma skrije v nenavadno trgovino s čevlji, hkrati pa spozna še malce čudaškega Arturja in njegovo hčerko Mino, njegovo življenje naenkrat postane zelo razburljivo. Kdo je gospod, ki vsak dan kupi popolnoma enake čevlje št. 39? In kaj ima za bregom? Z Mino sta odločena, da bosta skrivnosti prišla do dna, sploh ker Pavel tudi na lastni koži ugotovi, da je pomerjanje čevljev v tej posebni trgovini nenavadna, pravzaprav že kar čarobna izkušnja.

KARLOVŠEK, Igor: ŠE SEM ŽIVA

Postavitev: mladina 

Tojane d.o.o. je zelo uspešno podjetje, ki svojim predanim lastnikom, omogoča luksuzno življenje, po drugi strani pa očeta in moža Toneta, ženo in mamo Jano ter sina Nejca tudi tako zaposluje, da se nimajo časa zazreti v vrzeli, ki se širijo v njihovi skupnosti. Uspešno jih zapolnjujeta rutina in udobje – vse do Tonetove nenadne smrti, ki Nejčev, še bolj pa Janin svet popolnoma spremeni. Tojane d.o.o. morajo v stečaj, Jana čez noč ostane dobesedno brez vsega.

KRALJIČ, Helena: MUCA MIJA IN PRIJATELJA

Postavitev: velike tiskane črke 

Slikopis

Štiri napete dogodivščine dobro poznane in priljubljene Muce Mije in njenih prijateljev: Muca Mija in miška Maška, Muca Mija in rojstni dan, Muca Mija in čudežna rastlina, Muca Mija in novoletno darilo.

MORAES, Thiago de: MUMIJA MI JE POJEDLA DOMAČO NALOGO

Postavitev: pionirji

Henry nikakor ni nameraval odpotovati v leto 1300 pr. n. št. Ali bo preživel novo šolo, čudaške športe in druženje z novimi prijatelji ter smrtonosnimi hišnimi ljubljenčki v egiptovskem slogu? Bo kdaj našel pot v svoj čas?

Slike, ob katerih se zakrohotaš, in hieroglifi, ki jih moraš razvozlati!

NEUKIRCH – Seibert, M.: TO JE MOJE TELO!

Postavitev 31 sociologija

Težko je zavrniti neželene dotike in reči ne. Nujno je, da vsi otroci ozavestijo svoje telo in občutja, saj samozavestni otroci laže izrazijo, kaj jim prija in kaj ne. Le tako opolnomočeni bodo zmogli postaviti ustrezne osebne meje.

Pričujoča knjiga z jasnimi ilustracijami in preprostim besedilom nudi izhodišča za pogovor in razmislek o tematiki prestopanja meja spolne nedotakljivosti.

GEISLER, Dagmar: NE BOM SE IZGUBILA!

Postavitev: cicibani

Lučka je z mamo odšla v mesto. Kruh morata kupiti, pa banane in rdeče progaste nogavičke za Lučko. Nogavičke res nujno potrebuje. Na tržnici je danes vrvež in mama reče: “Le glej, da se v tej gneči ne boš izgubila.” “Ne bom se, obljubim,” odvrne Lučka.

Na tržnici je strašna gneča in mala Lučka pred seboj vidi skoraj samo noge. K sreči je mami oblečena v rdeč plašč. Tako lepo žari, da ga ni mogoče spregledati. Pri stojnici s sadjem stoji deček. Ni videti prav vesel. “Si se mar izgubil?” ga povpraša Lučka.

Za starše in otroke je nočna mora že sama misel na to, da bi se izgubili v množici. Kaj storiti, če se izgubim in se moram zanesti na pomoč tujcev? Komu lahko zaupam? V knjigi otroke in starše čakajo napotki, kako ravnati v tem primeru.

STEPHENS, Helen: KAM SKRITI LEVA

Postavitev: cicibani 

Kako lahko majhna deklica skrije velikega leva? Ni enostavno, a Iris se potrudi. Navsezadnje mamici in očku ne bi bilo všeč, če bi imeli leva v hiši.  A kako dolgo lahko skriva svojega leva?

JEFFERS, Oliver: TUKAJ SMO

Postavitev: 52 astronomija 

Napotki za življenje na planetu Zemlja

Svetovna uspešnica izjemnega Oliverja Jeffersa je poklon življenju.

Iskriva, hudomušna, ljubeča in ravno prav navihana slikanica Tukaj smo je darilo vsem, ki imajo radi. In vsem, ki so se pravkar razveselili naraščaja. Pa tudi vsem tistim, ki bi z mladimi bralci ob boku želeli podeliti niz neogibnih življenjskih modrosti.

 

Dostopnost