LAVRIČ, Tomaž: MALI ČRV OTO

Postavitev: pionirji 

Lovro in Tomaž, skrivnostni avtorski dvojec, nam predstavljata zbirko bogato ilustriranih pesmic o žužkih – o nesrečnih črvičkih, muhastih muhah, hroščih in polžih, žabah, pajkih in stonogah in kar je še take prijazne golazni.

Sedeminštirideset pesmi v bogato ilustrirani knjigi pripoveduje zgodbe o njihovih zgodah in nezgodah v svetu, ki je skoraj tak kot naš, le nekoliko manjši, tako da ga človeške oči pogosto sploh ne zaznajo.

PFISTER, Marcus: MAVRIČNA RIBICA SE NE BOJI VEČ

Postavitev: cicibani 

Mavrično ribico je bilo strah, a je hotela pomagat Grbavčku. Z Malo Modro sta odšli v temno sotesko po zdravilne alge. Skupaj sta premagali strah in spoznali, da sta zaradi njega marsikaj videli drugače, kot je v resnici.

WALLIAMS, David: BAVBAV BRUNDA

Postavitev: cicibani 

Na severnem tečaju plava, lovi ribe in se prehranjuje velika kosmata polarna medvedka. Po obilnem kosilu kot vedno zadrema na ledeni gori, ko se kar naenkrat znajde v razburkanem morju daleč na jugu. V odličnem medvedjem slogu odplava do kopnega, kjer jo pričaka velika druščina rjavih medvedov, ki še nikoli prej niso videli belega medveda.

MÖDERNDORFER, Vinko: MUCA GRETA

Postavitev: cicibani 

Iskanje pravega človeka ni mačji kašelj. Greta najprej naleti na prijetnega fantiča, ki bi bil krasen življenjski sopotnik, ko le ne bi imel toliko energije. Zanj je bolj primeren pes. Potem se razveseli družbe majhne deklice, ampak ta jo kmalu povleče za rep. Phhhh! Tako sedi na stopnišču v središču mesta in opazuje mimoidoče. Ponudba se zdi zares pestra, ampak na koncu vsakemu nekaj manjka. Dokler na klopci na parku ne zagleda mladega gospoda, ki bere knjigo …

KOSEC, Žiga: MUCA GRE PO SVETU

Postavitev: velike tiskane črke 

Slikopisi, zbrani v tej lepi slikanici, bodo otroku olajšali prve korake v svet branja. Preprosta, a zelo sočna besedila o miški, muci, zvončku, škratu, soncu, čarovnici, o babici zimi so zapisana z velikimi tiskanimi črkami, besede, ki manjkajo, pa nadomeščajo prikupne sličice.

BERNER rotraut, Susanne: NOČNI ŽIVŽAV

Postavitev: kartonke

Na mesto je legla noč. Ljudje in živali mirno spijo – vsaj nekateri. Drugi so na poti, v knjižnici, na lovu za tatovi ali na zabavi v parku in doživljajo razburljive reči. Slikanica pripoveduje o frfotajočih netopirjih, sprehodih v mesečini in mehkih posteljah, o vsem pač, kar se dogaja v mestu ponoči.

PREGELJ, Slavko: O FANTU, KI JE IMEL RAD PTIČKE

Postavitev: cicibani

Druga slikanica o fantu Tarasu je polna veselja in rahločutnosti. Zgodba, zapisana z velikimi tiskanimi črkami, in privlačne podobe vabijo otroke k prvim bralnim korakom. V čudežni svet branja, pripovedovanja in pisanja.

ZGODOVINA na kratko

Postavitev: 93/94 zgodovina 

Celosten pregled bistvenih dogodkov, pojavov in procesov obče in slovenske zgodovine od prazgodovine do danes.
Priročnik vsebuje:
– 90 zemljevidov, 40 časovnih trakov, številni shematski prikazi, viri in več kot 600 enotami skrbno izbranega slikovnega gradiva iz zakladnice svetovnih in slovenskih muzejev, arhivov, knjižnic …;
– 60 QR kod → dodatne razlage, zgodovinski viri, slikovne galerije, 10 videoposnetkov, 11 interaktivnih zemljevidov, 8 interaktivnih časovnih trakov, 12 interaktivnih testov.

JUGLA, Cecile: ŽIVALSKI MLADIČI

Postavitev: 59 živalstvo 

Ali znajo račke leteti takoj po rojstvu? Zakaj tigri prenašajo svoje mladiče v gobcu? Odgovori na vprašanja, opazuj, sodeluj …

PILKEY, Dav: KAPITAN GATNIK IN STRAHOTNA VRNITEV ZVONČKOHLAČA CINGLJA

Postavitev: pionirji

Je še kaj hujšega, kot da te za vse življenje pošljejo za zapahe? Recimo to, da te iz zapora izvleče časoplovni čudak Zvončkohlač Cingelj! Naša junaka Grega in Klemen se vračata v preteklost, v čas, ko je nanju prežal težak po imenu Hanzi Hrupnik.
In ker si Grega in Klemen še nista izmislila Kapitana Gatnika, se morata znajti sama. Bojo njuni možgani zadoščali, da premagata Hanzija in druge težake?!

PILKEY, Dav: KAPITAN GATNIK IN RAZJARJENO ROHNENJE RADIOAKTIVNIH ROBOBOKSARIC

Postavitev: pionirji 

Naša junaka Grega in Klemen sta bila ob koncu prejšnje knjige spremenjena v zlobna piflarska zombija, obsojena, da na veke vekov tavata po razdejanem, postapokaliptičnem planetu. Najbrž se sprašujete, zakaj neverjetni Kapitan Gatnik ni rešil dečkov pred to kruto usodo.
Ker je zlobni Zvončkohlač Cingelj s svojimi časoplovnimi vragolijami preprečil, da bi Grega in Klemen sploh ustvarila Kapitana Gatnika! Zdaj ko je Cingelj za vedno spremenil tok človeške zgodovine, mora potuhtati, kako ga bo SPREMENIL NAZAJ!

OHLSSON, Kristina: PRIMER SRHLJIVE SENCE

Postavitev: pionirji 

V stanovanju gospoda Franka straši. Ponoči ne more spati, saj nekdo razbija posodo v kuhinji, prižiga in ugaša luči ter meče knjige iz knjižne omare. Kaj se dogaja? Hoče duh kaj povedati? Elza in Kale, strokovnjaka za duhove, bosta razrešila to nenavadno uganko!

 

KERMAUNER, Aksinja: ORFEJEVA LIRA

Postavitev: mladina 

Gimnazijka Evi se iz pridnega in poslušnega dekleta s pomočjo treningov karateja preobrazi v odločno osebo, ki se zna zoperstaviti mladostniškemu nasilju. Ker pa se izkaže. da je povezana s preteklostjo in starodavnim Ptujem, se mora nepričakovano boriti tudi proti temnim silam …

KARLOVŠEK, Igor: NA SLEDI

Postavitev: mladina 

V drugem delu sage se Vuk, Vlad in Plamen odpravijo po Zorinih sledeh, a se ob tem zapletejo v nove medplemenske spore. Živa poskuša preživeti še eno neizprosno zimo visoko v hribih. Vseskozi sledimo boju za preživetje, sredi katerega se lahko pretrga življenjska nit kateregakoli od naših junakov.

PETIT, Xavier – Laurent: MEDVEDARJEV SIN

Postavitev: mladina 

Ciprian je vajen, da njegova družina nikoli ne ostane dolgo na istem kraju. Očetu pomaga pri »borbah« z medvedom, po zadnjem nastopu pa se hudo zaplete. Njegovo družino preganjajo policija in lokalni prebivalci, zato je po spletu okoliščin primorana sprejeti ponudbo dveh neznancev in se zateči v Pariz. Vendar se obljube o boljšem življenju izkažejo za lažne in družina je za preživetje prisiljena delovati v kriminalnem podzemlju, ki ga vodi lokalna mafija. Nekega dne Ciprian v parku opazi igralce šaha. Igra ga povsem prevzame, sploh zato, ker jo je sposoben odigrati v glavi, čeprav o šahu ne ve ničesar. To pa je začetek popolnoma drugačnega življenja …

Medvedarjev sin je roman o družini, ki se pogumno spopada z najtežjimi življenjskimi preizkušnjami. Zgodba o nadarjenem fantu z obrobja družbe, ki mu šah in šola odpreta vrata v popolnoma nov svet, je polna iztočnic za pogovore o družbeni neenakosti, kriminalu in trgovini z ljudmi, predvsem pa je knjiga tudi odlična popotnica za razmislek o pomenu šolanja in znanja, ki sta nemalokrat edino upanje za opolnomočeno življenje. Je pa seveda to tudi pripoved o ljubezni do šaha, o strasti do neke dejavnosti, ki s svojo nevidno močjo spodbuja človeka, da vztraja in vztraja, dokler se – kot v Ciprianovem primeru – oblaki ne razblinijo. Roman je leta 2017 prejel prestižno francosko nagrado Prix Sorcières v kategoriji mladinskih knjig.

VALETIČ, Žiga: KNJIŽNI TAT

 Postavitev: cicibani 

Vid sedi v šolski knjižnici, ko sliši, kako nek fant brska po polici in z nje vzame knjigo, ki pa si je ob odhodu ne izposodi. Knjižni tat! Vid tuhta, kdo bi to utegnil biti in, predvsem, kaj je njegov motiv za takšno ravnanje. Ko se mu posveti kako in kaj, tuhta, kako bi se lahko knjiga vrnila v knjižnico, ne da bi bil ob tem storilec razkrit. Njegov načrt vključuje šolski dogodek Velika knjižna izmenjava, ki se res odvije po njegovih pričakovanjih – konec dober, vse dobro.

Dostopnost