15. februar – mednarodni dan boja proti otroškemu raku

 

15. februarja obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Rak pri otrocih je redka bolezen. Predstavlja pa drugi najpogostejši vzrok smrti pri otrocih starih med 5 in 14 let (takoj za poškodbami). V Sloveniji zaradi raka letno umre 10–15 otrok.

Strokovnjaki ugotavljajo, da se o otroškem raku malo ve in da vrstniki obolelih otrok pogosto mislijo, da gre za nalezljivo bolezen. Zaradi stranskih učinkov zdravljenja ima večina obolelih otrok številne težave, kot so izguba las, imunska oslabljenost, utrujenost, težave z gibanjem … Njihovi vrstniki jih zato pogosto ne sprejemajo. Mnogi imajo stiske tudi, ko se po dolgotrajnem zdravljenju vračajo med vrstnike. 

Na pobudo društva Junaki 3. nadstropja smo se tudi mi odločili sodelovati v vseslovenski akciji ozaveščanja o raku pri otrocih. Sodelovali smo na različne načine:

  • razredi so se na urah oddelčne skupnosti z razredničarkama pogovorili o otroškem raku, si ogledali film in izdelali zlate pentlje za zaposlene (simbol otroškega raka),
  • pri urah glasbene vzgoje so učenci peli himno otrok z rakom,
  • učenci v podaljšanem bivanju so barvali pobarvanke o omenjeni temi,
  • po šoli smo obesili letake o otroškem raku,
  • zaposleni smo si 15. februarja pripeli zlate pentlje.

Več o otroškem raku si lahko preberete na spletni strani društva Junaki 3. nadstropja (povezava: https://junaki3nadstropja.si/).

Dostopnost