VARNO BREZ TELEFONA              

 

V okviru preventivne akcije Varno brez telefona smo z učenci v podaljšanem bivanju izvedli nekaj dejavnosti.

Ogledali smo si različne videoposnetke, ki so prikazovali, kako nevarna je lahko uporaba telefona med hojo in vožnjo z avtomobilom. Po ogledu videoposnetkov smo se o videnem pogovorili.

V učilnici so otroci narisali risbice, stripe in nekaj malega tudi napisali v zvezi z vožnjo s telefonom.

Učiteljice smo pripravile razstavo njihovih izdelkov.

Otroci pa so se preizkusili tudi v vožnji s skiroji.

Učencem z Blejske Dobrave sta učiteljici zunaj na igrišču narisali cesto, katero so morali prevoziti s skirojem, medtem ko so se po telefonu pogovarjali z eno od njiju. Na poligonu zelo uživali, z vožnjo s telefonom pa so imeli kar precej težav.

Na šolskem igrišču so učenci 1. razredov s skiroji prevozili poligon z različnimi ovirami. Preizkušali so svoje koordinacijske sposobnosti in stopnjo pozornosti, najprej brez telefona, nato še z njim. Ugotovili so, da je bilo ob vožnji s telefonom skiro težje obvladati, vožnja je bila počasnejša, večkrat so se morali tudi ustaviti.

Drugošolci so v telovadnici s skirojem vozili med številnimi naključno postavljenimi ovirami. Takšna vožnja jih je zelo zabavala in navdušeno so vijugali. V drugi izvedbi so v eni roki med vožnjo držali kartico tako kot nekateri odrasli telefon med vožnjo.  Zapomniti so si morali čim več podrobnosti s slike, vendar je bilo to kar težko. Ugotovili so, da je vožnja, ko si osredotočen še na nekaj drugega, zelo zahtevna. V teh primerih so izbirali možnost, ki je bila bolj enostavna brez vijuganja, vozili so počasneje, včasih so se celo zaleteli v kakšno od ovir.

VOŽNJA (HOJA) S TELEFONOM V ROKI JE KOT VOŽNJA (HOJA) Z ZAVEZANIMI OČMI, saj ne moremo hkrati gledati v telefon in na cesto. Kako je to, so učenci spoznavali tudi skozi igro, v kateri je eden med njimi z zavezanimi očmi le po navodilih sošolcev moral priti na drug konec učilnice.

 

Z otroki smo se dogovorili, da se oni ne bodo igrali na cesti, starše pa prosijo, naj v rokah med vožnjo ne držijo telefona.

Dostopnost