Projekt pirati plastike

OŠ Koroška Bela se je vključila v Projekt “Pirati plastike” – Učenci 6. razreda na misiji proti plastičnemu onesnaževanju.
Onesnaženost jezer, rek in oceanov z makro- in mikroplastiko pomembno ogroža stabilnost morskih sistemov, prostoživeče živali in rastline ter raznolikost rastlinstva. Vendar znanstveniki – po svetu in v Evropi – še vedno nimajo dovolj podatkov, da bi določili dejanski obseg onesnaženosti. Vlade Nemčije, Portugalske in Slovenije želijo med svojim skupnim predsedovanjem kot trio predsedstev Sveta Evropske unije ozavestiti javnost o znanstvenem delu, ki je potrebno za raziskovanje problema plastičnih odpadkov, ter preprečevanju nastajanja plastičnih odpadkov. Zato se v teh treh državah izvaja projekt Pirati plastike – dajmo, Evropa!, ki je odprt za vse šole in obšolske mladinske skupine v vseh državah članicah Evropske unije.
Učenci 6. razreda so pomagali znanstvenikom tako, da so na odsekih rečnih bregov ali v naravi v bližini vodnih teles zbirali in šteli plastične odpadke ter jih skupaj s podatki o mestu, kjer so jih našli, razvrstili v različne kategorije mikro- in makroplastike. Te odpadke pa smo poslali v nadaljne raziskovanje in analizo.
Cilj projekta je dvigniti raven ozaveščenosti o pomenu zaščite naših morij in rek, ki so eden od pomembnejših naravnih virov, in izpostaviti dodano vrednost mednarodnega raziskovalnega sodelovanja.
MANCA MARTINČIČ
Dostopnost