Svetovni dan števila π

Vsako leto 14. marca po celem svetu matematiki praznujejo dan števila pi. Točno na ta datum pa zato, ker se v ZDA datum prebere kot 3/14. To so prve 3 števke števila pi. Ta dan so si izmislili v Ameriki in začeli prirejati in tekmovanja v recitiranju števila pi. Jedli so tudi pite (pie se izgovori v angleščini isto kot pi). Na ta dan se je rodil tudi Albert Einstein(14. 3. 1879 ). Tekmovanja pa prirejamo tudi v Sloveniji. Trenutni državni prvak je Nik Škrlec, ki je leta 2015 recitiral 1694 decimalk π. On je tudi voditelj oddaje Male sive celice.

Število pi je matematična konstanta. Pojavlja se na mnogih matematičnih področjih. Je iracionalno število in ima neskončno mnogo decimalk, ki se ne ponavljajo. Določimo ga kot razmerje med obsegom krožnice in njenim premerom. Poleg najbolj pogostega približka 3,14 je zelo dober približek tudi. Prvega je ugotovil Ludolph van Ceulen, drugega pa Arhimed. Po njima se tudi imenujeta približka števila π. Število pi se uporablja pri računanju obsega in ploščine kroga. Obseg: o= 2πr, ploščina: p=πr2.

Babilonci so že 1900 let pr. n. št. uporabljali približek π=3. V 6. stoletju pr. n. št.so Indijci uporabljali približek π=3,008. Arabci so v 15. stoletju število π zapisali že na 16 decimalk natančno. Jurij Vega, slovenski matematik, fizik, geodet, meteorolog, plemič in topniški častnik, je število π izračunal na 140 decimalk. To je bil nekaj časa svetovni rekord. Leta 1999 je dr. Kanada izračunal 206 158 430 000 decimalk, danes pa je število π določeno že na več kvadrilijon decimalnih mest natančno.

http://mypiday.com/ Z vpisom v aplikacijo se ti pokaže tvoj rojstni dan v številu pi.

Dostopnost