Na podružnični šoli Blejska Dobrava učenci že tretje leto po vrsti urijo ročne spretnosti in razvijajo ustvarjalni um v interesni dejavnosti Verižni eksperiment (projekt Ljudske univerze Jesenice). Skozi vihar idej jih usmerjata mentorja; gospod Stane Arh deluje preko Društva upokojencev, je začetnik verižnega eksperimenta v Sloveniji in je strastni navdušenec nad učenjem fizike preko igre ter učiteljica Jana Lavtižar Pekolj.

Verižni eksperiment je naprava, katere posamezne elemente v njej sproža kroglica po principu podiranja domin in sklopov vzvodov. Kroglica potuje po vnaprej določeni poti, tako da smiselno zaokroži po zgodbi izdelane naprave. Tema lanskoletnega člena je bil Dobravski grad. Kroglica predstavlja viteza, ki mora na svoji poti premagati prežeča zmaja in vojsko. Uspešno se mora izogniti topovski kroglam, se spustiti po stražnem stolpu in rešiti princesko, s katero pobegne preko visečega mostu. Učenci so se s členom predstavili v Cankarjevem domu v Ljubljani in Paradi učenja na Jesenicah (ogled delujoče naprave na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=ev7y_8BT36w).

Slika 1: Dobravski grad, šol. leto 2018/19

Učenci so za letošnjo napravo izbrali naslov Hokejski klub Jesenice. Glede na to, da je v skupini kar nekaj hokejskih navdušencev, ni ime nobeno presenečenje.

Slika 2: izdelava navijačev na tekmi

Slika 3: žaganje

Namen interesne dejavnosti je medgeneracijsko povezovanje, kjer se starši in stari starši igrajo s svojimi otroki in jim predajajo svoje praktično znanje in ustvarjalnost. Zato sta mentorja vesela vsakega obiska in se vsem sodelujočim iskreno zahvaljujeta. Posebna zahvala za vztrajno pomoč in ideje gre babici ga. Minki Prevodnik in prostovoljcu g. Egonu Grobotku. Vsi vključeni na svoj edinstven način vplivajo na lepo dinamiko skupine, usklajenega sodelovanja in dodajo košček v mozaiku skupnega soustvarjanja.

Slika 4: učenec vijači nastavke za tribuno

Več utrinkov z dejavnosti si lahko ogledate s klikom na tole povezavo.

 

Dostopnost