TORKARJEVA KOLONIJA 2023

Teme: BLIZU IN DALEČ
Ključne besede: Umetnost
Nosilec: Osnovna šola Koroška Bela Jesenice
Vodja projekta: Katja Operčkal (katja.operckal@oskoroskabela.si)
Ciljna skupina: OŠ, 4. – 6. razred, OŠ, 7. – 9. razred

VABILO NA OTVORITEV RAZSTEVE

RAZPIS TLK 2024

Torkarjeva likovna kolonija je nacionalni projekt OŠ Koroška Bela Jesenice, ki vključuje učence UNESCO in bližnjih šol v kulturno življenje ožjega in širšega okolja. Učenci se povežejo z vrstniki iz drugih šol Slovenije in z različnimi oblikami likovnih dejavnosti (risanje, slikanje, kiparstvo in digitalna fotografija) ustvarjajo likovna dela na prostem. Poudarek je na kulturnem vrednotenju in varovanju kulturne dediščine.


Torkarjeva likovna kolonija bo potekala maja 2023 na Koroški Beli. Že petnajstič po vrsti jo organizira OŠ Koroška Bela Jesenice.

Likovna kolonija je Unescov nacionalni projekt na temo kulturna dediščina domačega kraja. Učenci se družijo in likovno ustvarjajo v neposredni okolici šole. Sodelujejo učenci v starosti od 10 do 15 let (od 6. do 9.razreda). Če bo potekala na daljavo se vključi še učence 4. in 5. razreda. Vsaka šola lahko sodeluje s tremi učenci in z mentorjem. Za motiviko si udeleženci na predlog razpisane teme izberejo karkoli v povezavi s kulturno tematiko dediščine krajev Koroška Bela in Javornik. 

Tema likovne kolonije bo predstavljena na razpisu, ki  bo poslan šolam v mesecu marcu 2023. Zaradi organizacije je število udeležencev omejeno na največ 70, in sicer po sistemu časovno oddanih prijav. Mentorji bodo učence prijavili preko elektronske pošte.

Likovna kolonija bo potekala en dan na prostem (predvidoma 8. maja 2024).

Oddana dela pregleda in oceni strokovna komisija, ki izbrana dela udeležencev iz vsake starostne skupine nagradi z unikatnimi priznanji ter praktičnimi nagradami. Vsi udeleženci in mentorji prejmejo potrdilo o sodelovanju na dan izvajanja likovne kolonije. Ob likovni razstavi bomo podelili dve Torkarjevi plaketi za izbrana dela s strani komisije. Kriteriji izbora so predstavljeni vnaprej. Prav tako strokovna komisija izbere po eno likovno delo iz vsakega področja in jim podeli posebno priznanje.

Razstava se postavi en teden po likovni koloniji.

Osrednje podelitev priznanj bo na otvoritvi razstave nastalih del. Razen v primeru, če zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa to ne bo mogoče. Na ogled bo še virtualna razstava likovnih del na spletu, izbrana dela pa bodo objavljena tudi na šolski spletni strani.

Glavni namen in cilj likovne kolonije je druženje likovno talentiranih učencev, kjer se lahko tudi likovno izobražujejo in širijo spoznanja. Ko učenci izdelujejo likovna dela, skozi svoje oči doživljajo utrip in kulturno dediščino kraja. Ob tem razvijajo zmožnost doživljanja lepote narave, zmožnosti opazovanja, predstavljivosti, likovnega mišljenja in domišljije. Vsa nastala likovna dela so razstavljena.

OSNOVNA  ŠOLA  KOROŠKA BELA JESENICE

Cesta talcev 2, 4270 Jesenice
telefon :              04 5806 405 – tajništvo
telefaks:             04 5806 404
e-pošta :            o-korbela.kr@guest.arnes.si

davčna številka: 44425465
spletna stran:     https://www.oskoroskabela.si
št. žiro računa:    01241-6030653941

.

PODRUŽNIČNA ŠOLA BLEJSKA DOBRAVA

Blejska Dobrava 44, 4273 Blejska Dobrava
tel:             04 5874 466 (vrtec)
tel:             041 621 023 (šola)
e-pošta :     o-korbela.bld.kr@guest.arnes.si

Dostopnost