Na ta dan se je leta 1945 uradno končala druga svetovna vojna, leta 1950 pa je bila v Parizu podpisana Schumanova deklaracija, v kateri je bil zapisan predlog o novi obliki političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljal trajni mir in enotnost med evropskimi narodi.

Skupnost držav, ki so med seboj gospodarsko in politično povezane, se je sprva imenovala Evropska gospodarska skupnost, leta 1992 pa se je preimenovala v Evropsko unijo.

Slovenija se je Evropski uniji pridružila leta 2004, za to pa so se na referendumu odločili polnoletni državljani. Leta 2007 smo pričeli uporabljati tudi skupno evropsko denarno valuto evro.

Na naši šoli smo že vrsto let v ključeni v projekt Evropska vas, v okviru katerega ob dnevu Evrope učenci predstavljamo značilnosti posameznih evropskih držav. Prireditev je navadno potekala na t. i. »evropski tržnici« v starem mestnem jedru Radovljice.

V letošnjem šolskem letu je projekt zaradi situacije s koronavirusom potekal nekoliko drugače. Učenci smo evropske države spoznavali tako, da smo izdelali spominke, ki predstavljajo prepoznavne značilnosti posameznih držav. Ogledate si jih lahko v šolski jedilnici. V okviru letošnjega projekta sta nastala tudi dva posnetka, kjer so učenci na svoj način predstavili nekatere evropske države in pripravili virtualno predstavitev njihovih znamenitosti.

Povezavi:

Dan Evrope 1

Dan Evrope 2

Vabljeni k ogledu!

Mentorice: Andreja Prezelj, Simona Zorman in Barbara Ahačič

Dostopnost