Zemlja ne pripada človeku, temveč človek pripada Zemlji. Naš modri planet je čudovito naravno okolje in njegova prihodnost je tudi naša. V povezavi s tem v tem tednu potekajo številne aktivnosti, ki opozarjajo na ranljivost našega planeta.

Številne bolezni so posledica nezdravega življenjskega okolja: onesnaženosti zraka, vode in tal. Vsako leto v naravi konča več kot osem milijonov ton plastike, ki onesnažuje pitno vodo, vodne živali in povzroča zdravstvene težave. Še posebej problematično je onesnaževanje oceanov.

Emisije toplogrednih plinov so glavni razlog za podnebne spremembe. Ledeniki v gorah izginjajo, topi se polarni led, gladina oceanov narašča, ogroženi so koralni grebeni in morske obale.

Nam je sploh mar za to? Moralo bi nam biti. Zapustimo zanamcem vsaj takšen planet, kot ga poznamo sami. Začnimo pri sebi. Z majhnimi koraki lahko naredimo veliko. Nakupujmo premišljeno, ločujmo odpadke, uporabljajmo okolju prijazne in razgradljive materiale in ravnajmo trajnostno. Uporabljajmo javni prevoz, za svoje zdravje pa bomo naredili največ, če bomo v šolo / na delovno mesto prišli peš ali s kolesom.

Poskrbimo za to, da bo Zemlja še dolgo lahko naš dom!

Dostopnost