Na OŠ Toneta Čufarja Jesenice so v letošnjem šolskem letu gostili medobčinski parlament na temo Moja poklicna prihodnost. Srečanje je bilo v torek, 16. 3. 2021, ob 9. uri.  Zaradi epidemije je razprava potekala preko videokonferenčnega sistema Zoom.

Parlamenta so se udeležili učenci in mentorji kranjskogorske, jeseniške in žirovniške občine. Med povabljeni pa so bili tudi gospod Gaber Klinar, ravnatelj OŠ Toneta Čufarja Jesenice, gospod Blaž Račič, župan občine Jesenice, gospod Leopold Pogačar, župan žirovniške občine, gospod Boštjan Smukavec, sekretar Zveze društev prijateljev mladine Jesenice ter gospod Uroš Kopavnik, direktor Območne službe Kranj Zavoda RS za zaposlovanje.

Našo šolo so zastopale Jana Čušin, 8. b, Ivana Kecman Kordež in Ajda Zaveljcina, obe 9. b.

Mladi parlamentarci so v štirih skupinah razpravljali o poklicih prihodnosti, poklicih, ki izginjajo, o znanjih in veščinah prihodnosti in o vplivu koronavirusa na poklicne odločitve mladih.

Razmišljanja mladih parlamentarcev so bila zanimiva, zrela, inovativna, predvsem pa usmerjena v prihodnost, ki bo zagotovo prinesla nove možnosti, priložnosti izzive in tudi nove poklice.

Barbara Ahačič, mentorica

V moji skupini smo se pogovarjali o znanjih, ki bi jih bi morali osvojiti. Prišli smo do zaključka, da nam primanjkuje ročnih spretnosti, saj nekateri sploh ne znajo več držati v roki šivanke ali pa kladiva.

Ugotovili smo tudi to, da ima vsak toliko znanja, kot si ga želi imeti. Nekateri učenci v moji skupini so tarnali, da je bilo na šolah premalo računalniškega opismenjevanja, a smo skupaj ugotovili, da bi se lahko prijavili na izbirni predmet urejanje besedil.

Ker pa je bil v naši skupini tudi nekdanji učitelj športne vzgoje (sedaj ravnatelj) gospod Klinar, pa je nanesla beseda tudi na našo fizično pripravljenost. Bili smo si enotni, da je le-ta bistvenega pomena in da nam je v tem času zelo primanjkuje.  Vsi smo menili, da je fizična pripravljenost zagotovo področje, na katerem bo potrebno v prihodnje še veliko postoriti.

Jana Čušin, 8. b

Prejšnji torek je po zoomu potekal medobčinski otroški parlament, na katerem smo sodelovali učenci z jeseniških in okoliških šol. Glavna tema so bili poklici. Dali so nas po skupinah in nam dali vprašanja, na katera smo mogli skupaj odgovoriti. V moji skupini je bilo govora o poklicih prihodnosti in poklicih, ki izginjajo. Razmišljali smo, kako bodo novi poklici spremenili naše življenje in kakšna izobrazba bo zanje potrebna. Pogovarjali smo se tudi, kateri poklici izginjajo in zakaj. Na koncu smo oblikovali skupno mnenje.

Ajda Zaveljcina, 9. b

Prejšnji teden v torek sem bila povabljena na medobčinski šolski parlament. Povabila sem bila zelo vesela in z veseljem sem se udeležila srečanja.

Glavna tema je bila poklicna orientacija; poklici sedanjosti in prihodnosti ter poklici, ki izginjajo.

Najprej smo imeli kratko dobrodošlico, nato pa so nas razdelili v skupine. V moji skupini smo se pogovarjali, kako je trenutna situacija vplivala na učence, ki razmišljajo o svoji poklicni poti. Razmišljanj je bilo mnogo, kljub vsemu pa smo sklenili oziroma ugotovili, da trenutna situacija ne bo preveč vplivala na odločitev v zvezi z izborom srednje šole. Te ugotovitve smo bili pravzaprav zelo veseli, saj se mora vsak odločiti glede na svoja znanja, spretnosti in interese.

Razprava je bila zanimiva, izražena so bila različna razmišljanja. Všeč mi je bilo, ker sem slišala drugačna mnenja povabljenih oseb, ki ti dajo nove ideje in odprejo druge in drugačne vidike mišljenja in dojemanja stvari.

Ivana Kecman Kordež, 9. b

Dostopnost