To pa je tudi tema letošnjega praznovanja 30-letnice Tom telefona.
V času Tedna otroka zveze in društva prijateljev mladine organizirajo različne prostočasne in razvedrilne aktivnosti za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji, obeležujejo pa ga tudi vrtci in šole.
Za otroke in mladino so v zadnjih nekaj letih pripravili poslanico, ki so jo spisala znana slovenska imena: Primož Suhodolčan, Feri Lainšček, Tone Pavček, Desa Muck in Andrej Rozman Roza. Tokrat mladim pošiljajo prav posebno VIDEO POSLANICO, v kateri nastopata nadvse priljubljena igralka Nika Rozman in voditelj Malih sivih celic na RTV Slovenija Nik Škrlec. Nika in Nik sta mladim vzor in navdih, zato jim letošnje pomembno sporočilo – Odgovor je pogovor – prenašata prav ona dva.

Kampanji Odgovor je pogovor so se pridružili še: Andrej Rozman Roza, Pia Zemljič in Peter Poles. Vsak izmed njih je v video sporočilu prispeval pomembne misli o tem, zakaj se moramo znati pogovarjati.

V letošnjem letu, ko nas ukrepi pred Covid-19 omejujejo socialnih stikov, je Odgovor je pogovor za vse nas, še posebej pa za mladostnike, izrednega pomena. Pred kratkim so poročali, da je TOM telefon v času korona krize opazil trend naraščanja kontaktov, povezanih z duševnim zdravjem – osamljenost, strah, depresija, razmišljanje o samopoškodovanju in samomoru. Tom telefon je v tem času odigral pomembno vlogo pri svetovanju in pomoči v stiski. Med najpogostejšimi vsebinami, ki jih beležijo na TOM telefonu, so še vedno vrstniki, družina, ljubezen.


Zato letos posebej poudarjajo – Odgovor je pogovor, ker:
• s pogovorom hitreje najdemo rešitev
• nam je s pogovorom lažje, ko smo žalostni, jezni, razočarani
• s pogovorom dobimo občutek, da nismo sami
• problem postane manjši, ko ga z nekom delimo
• za vsako temo/težavo obstaja sogovornik
• s pogovorom spoznavamo nove prijatelje
• je pogovor lahko najbogatejše darilo
• nas s pogovorom drugi lažje razumejo
• s pogovorom poskrbimo zase (izrazimo svoje želje, potrebe, meje …)
• s pogovorom dobimo novo perspektivo, vidim situacijo bolj jasno …
• s pogovorom zmanjšamo stres, se razbremenimo
• je pogovor uporaben v vseh situacijah
• lahko s pogovorom podelimo tudi vesele trenutke


Tom telefon je za otroke in mladostnike na voljo že 30 let, na liniji 116 111 ali preko elektronske pošte tom@zpms.si in e-klepetalnice.


V okviru praznovanja 30-letnice delovanja Tom telefona so skupaj z Muzejem pošte in telekomunikacij pripravili razstavo z naslovom Odgovor je pogovor.

Ideja o telefonu za otroke se je porodila leta 1990 na pobudo Komisije za otrokove pravice pri ZPMS. Telefon je predstavljal eno izmed novih oblik stika z otroki in mladostniki. Pet let kasneje je zaživela Nacionalna mreža TOM, ki je pod enotno brezplačno številko omogočila telefonsko pomoč otrokom in mladostnikom po vsej Sloveniji. Telefon je namenjen različnim problemom, ki jih otroci in mladostniki imajo s seboj, v družini, šoli ali s sovrstniki. Z razstavo se bodo dotaknili mladostniške problematike in posebej opozorili nanjo, s čimer želijo nagovoriti tako širšo javnost kot tudi šolske skupine, ki omenjeno temo obravnavajo v okviru učnega načrta. Otrokom in mladostnikom bo predstavljena možnost zaupnega pogovora o težavah, stiskah in vprašanjih, povezanih z uporabo interneta in mobilnih naprav. Ob razstavi bodo z različnimi delavnicami opozarjali tudi na pasti spleta ter ozaveščali o varni rabi interneta in novih tehnologij.


Razstava bo na ogled od 4. oktobra 2020 do 4. julija 2021.

Dostopnost